Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt vanligare med motion i stället för medicin: "Patienter tycker att det är vettigt"

/
  • Det blir allt vanliga att läkare ordinerar ändrad livsstil framför mediciner, eller i kombination med mediciner. Det gäller exempelvis hjärtpatienter.

Träning på recept blir allt vanligare.
Patienter i Gästrikland och Norduppland ordineras ofta träning samt ändring av levnadsvanor före mediciner.

Annons

– Om man ger en bra förklaring tycker patienterna att det är vettigt. Vid lätt förhöjt blodtryck till exempel bör man titta på kost, motion, rökning och alkohol innan man ger medicin, säger Björn Eriksson, familjeläkare på Sätra hälsocentral och ordförande för region Gävleborgs läkemedelskommitté.

LÄS OCKSÅ: Besk medicin för vården i Gävleborg: 80 miljoner måste sparas…

Region Gävleborg och landstinget i Uppsala län har rekommendationslistor för läkemedel som regelbundet uppdateras. I den nya listan i Uppsala län lyfter man i större utsträckning än tidigare fram förändring av levnadsvanor som den första åtgärden för vissa åkommor. Ett exempel är lungsjukdomen KOL där läkemedel ger en sämre effekt att sluta röka och börja träna. Ett annat exempel är hjärtsjukdomar där man i listan lyfter fram vikten av konditions- och styrketräning vid sidan av mediciner.

MER LÄSNING: Anna ger råd om medicin

Efter hjärtinfarkt kan det dessutom vara viktigt att lära sig att hantera stress. Henrik Toss, ordförande för läkemedelskommittén i Uppsala län och kardiolog, berättar att man på Akademiska sjukhuset har ett ettårigt träningsprogram i KBT (Kognitiv beteendeterapi) för hjärtpatienter.

– De tränas att hantera stressen i en bilkö eller en lång kö i mataffären.

ÄNNU MER LÄSNING: Så vill Försäkringskassan sänka sjukfrånvaron: "Att sjukskriva är inte alltid bästa medicinen"

Rekommendationslistorna bygger på Socialstyrelsens riktlinjer. De finns att studera på hemsidorna för region Gävleborg respektive Uppsala läns landsting.

Mer läsning

Annons