Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulansen ska bli snabbare på plats

Förra året åkte ambulansen fel när de letade en skadad man. Mannen hittades senare död vid Söderfors pizzeria.

För att minska risken för liknande händelser ska SOS Alarm specialutbilda sin personal. Först ut är bland annat Uppsala län och Gävleborgs län.

Annons

– En del i utbildningen är att vi ska bli bättre på att jobba med kartan, så risken för att en händelse likt den i Söderfors ska hända igen minskar, säger Magnus Andersson vid SOS Alarm i Uppsala, som har varit med i planeringen av utbildningen.

Det är tolv operatörer från vardera Gävleborgs län, Uppsala län, Västmanlands län och Dalarnas län som under hösten ska genomgå utbildningen och bli certifierade ambulansdirigenter.

Det är en följd av SOS Alarms arbete för att bli effektivare på att dirigera ambulanser – både när det rör akuta fall och transporter.

– När det är akuta fall kan vi bli bättre på att utnyttja den ambulans som är närmast i stället för den som är näst på tur. När det är transporter ser jag att vi kan bli bättre på att en tom ambulans som till exempel återvänder till Gävle från Uppsala också kan ta med sig en patient, i stället för att det ska gå två ambulanser.

Per Andersson, verksamhetschef vid ambulansen i Uppsala län, är glad att SOS Alarm tar tag i dirigeringen.

– Det är bra att de jobbar med det här. En sådan sak som kan bli bättre är exempelvis precisionen i larmen, säger han.

Mer läsning

Annons