Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än saknas pengar för tillverkning av solceller

Det saknas finansiering för den tillverkning av solceller som planeras i massafabrikens gamla lokaler.
– Det är fullt realistiskt om finansieringsläget förändras, säger Bengt Skörelid, initiativtagare och tredjedelsägare av Solarwave.

Annons

Precis som Arbetarbladet tidigare har berättat finns planer på att Norrsundet skulle kunna bli centrum för den svenska utvecklingen och tillverkningen av den nya generationen solceller, baserade på så kallad tunnfilmsteknik.

Men investeringen i en anläggning uppskattas till 50–150 miljoner kronor första året, och minst ytterligare 500 miljoner andra året.

”En tuff resa”

– Det svåra är att hitta finansiärer och det har varit en tuff resa. Vi har jobbat upp 100 miljoner men det räcker inte. Det är eget kapital, andra finansiärer och krediter, säger Bengt Skörelid.

Gävle kommun, länsstyrelsen och Regionförbundet har under en tid arbetat för att företag och idéer inom förnyelsebar energi ska etableras i regionen. Länsstyrelsen har bidragit med 2,3 miljoner kronor ur kontot för regional utveckling. Den som har utrett frågorna är Bengt Skörelid.

– Utredningen om solcellsenergin presenteras under första kvartalet nästa år för de företag och intressenter som vill utveckla sin verksamhet mot den här industrin som affärsidé, säger Göran Ågren, näringslivsutvecklare i Gävle kommun.

Mer läsning

Annons