Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Eklund frisk nog för fängelse

/
  • Anders Eklund bedöms vara tillräckligt frisk föra att kunna dömas till fängelse.

Anders Eklund från Torsåker är tillräckligt frisk för att kunna dömas till fängelse för morden på Engla Höglund och Pernilla Hägglund. Det kom socialstyrelsens rättsliga råd fram till. Därmed öppnas möjligheten för Falu tingsrätt att döma honom till livstids fängelse när rättegången avslutas 25 september.

Annons

Åklagarna Olle Sohlman och Patrik Säflund ville i går inte ge besked om vilken påföljd de kommer att begära vid den avslutande förhandlingen.

– Men straffvärdet är ju mycket högt så det ligger väl nära till hands att det kommer att handla om livstid. Vi har väl alla varit överens om att det bara finns två alternativ: rättspsykiatrisk vård eller livstid, sade Sohlberg till TT.

Ny bedömning

 

Förhandlingarna om de båda morden och våldtäkterna, som Eklund har erkänt, hölls i Stockholms tingsrätts säkerhets sal i Stockholm i somras. De avslutades med att advokat Leif Silbersky fick tingsrätten med sig på att be rättsliga rådet om en ny bedömning av Eklunds psykiska hälsa.

– Det är uppenbart att han är en mycket sjuk människa, sade Silbersky bland annat.

Efter gårdagens besked var Silbersky återhållsam med kommentarer. Men han utesluter inte att han ska driva frågan om sin klients psykiska status vidare på något sätt.

– Jag kan ju till exempel ta in andra experter som gör en ny bedömning. Men jag kan inte säga det i dag, jag har några veckor på mig att fundera, sade Silbersky till TT.

De tidigare förhandlingarna hölls i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Den avslutande dagen 25 september håller dock Falu tingsrätt till på hemmaplan.

Livstidsstraff givet

 

Då kommer också förhandlingarna om våldtäkten i Sandviken 2006 att slutföras. Där återstår ett vittnesförhör, som inte hanns med i Stockholm, och parternas slutpläderingar. Det handlar om den berusade kvinnan som Eklund tvingade till sexuella handlingar på en gata i Sandviken. Eklund nekar till våldtäkt, men erkänner försök till våldtäkt.

Josef Zila är docent i straffrätt vid Stockholms universitet och tycker att ett livstidsstraff i Eklundmålet är ganska givet.

– Det är straffrättsligt inget svårt fall, säger Zila till TT.

Skälen för livstid är flera. Det handlar om exceptionellt grova brott samt försvarslösa offer, i synnerhet i Englafallet. Att det rör sig om två mord och alltså mångfaldig brottslighet talar i samma riktning.

– Det enda som kan betraktas som förmildrande är att gärningsmannen på grund av sin psykiska störning kan ha haft svårt att besinna sig. Men det uppväger inte på långt när de starka skälen för livstid, säger Josef Zila.

Rättsliga rådet anslöt enhälligt till den slutsats om Eklund som professor Anders Forsman kommit fram till. Forsmans kompletterande prövning gjordes på begäran av Silbersky.

Innan dess hade Eklund gått igenom en rättspsykiatrisk undersökning (RPU) vid den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. Där kom man fram till att Eklund inte var psykiskt störd varken vid gärningarna eller vid undersökningstillfället.

Mer läsning

Annons