Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders från Gävle mitti tumultet i Köpenhamn

/
  • Stoppades. Anders Schröder från Gävle Kom inte in på FN-konferensen i Köpenhamn trots att han var ackrediterad. Anders Schröder.

Anders Schröder, 19, från Gävle, ville göra skillnad för klimatet och åkte därför till FN-konferensen i Köpenhamn.
Men trots att han var ackrediterad kom han inte ens in på mötet och i onsdags hamnade han mitt i tumultet när polisen försökte upplösa en demonstration utanför Bella Center, där klimatmötet hålls.

Annons

Hittills har rapporterna från Köpenhamn varit övervägande dystra. Det har mest handlat om strandade förhandlingar och om sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Anders Schröder från Gävle är aktiv i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom och i Miljöförbundet Jordens Vänner och han kan bara bekräfta den dystra bilden.

– Det är två saker som pågår här, dels det som händer inne på mötet, dels det som händer utanför och på båda ställena finns oroande brister, säger han.

Han var själv ackrediterad för Jordens Vänner men kom ändå inte in på mötet.

Sex timmars kö

– Vissa dagar gick det inte att komma in över huvud taget och andra dagar har det varit sex timmars kö, sedan bestämde de sig för att helt stänga ute alla NGO:s (icke-statliga organisationer) från mötet. Detta innebär ett uppenbart demokratiskt underskott, säger Anders Schröder.

Kritiserar polisen

Det demokratiska underskottet har också tagit sig uttryck utanför själva klimatmötet, menar han, och syftar på polisens agerande gentemot demonstrerande aktivister. I onsdags upplöste polisen en manifestation utanför Bella Center och Anders Schröder hamnade mitt i tumultet.

Blev omringade

– Vi blev omringade av polisen, som slog demonstranter med batong och pepparsprejade. Jag stod bredvid folk som blev slagna av polisen. Det var många som fick blåmärken och ont i ögonen, men ingen slog tillbaka, berättar han.

Han beskriver situationen som obehaglig och försökte prata med polisen, han ville skapa en kontakt för att på så sätt göra det svårare för polisen att bruka våld.

– Jag sa mitt namn, att jag var 19 år och student. Jag frågade också varför de tittade bort hela tiden, om det var för att det är lättare att slå människor om man inte behöver titta på dem? Jag fick ett leende till svar.

Mer läsning

Annons