Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Högberg tvingas skatta i Sverige

/

Anders Högberg måste skatta i Sverige, trots att han inte har varit skriven i landet sedan 1998. Det har nu både länsrätt och kammarrätt fastslagit. Domen innebär att Högberg påförs en beskattningsbar inkomst på 855 286 kronor för 2005.

Annons

Högberg sålde 1997 sina fastigheter och företag i Gävle och Älvkarleby för 40 miljoner kronor. Året efter gick han i personlig konkurs och skrev sig i Portugal och lämnade en skatteskuld på nio miljoner kronor efter sig.

– Skattemyndigheten bedriver ren förföljelse mot mig, sade han till Arbetarbladet då.

Trots flytten utomlands har Högberg fortsatt att agera i byggbranschen i både Gävle och Norduppland. I Gävle tvistade han 2004 med kommunen om rätten att bygga på den så Klintbergska tomten vid länsstyrelsen. Och han byggde radhus på Falkvägen. Högberg företrädde ägarna till byggbolagen med hjälp av fullmakter bland annat från ett Luxemburgbaserat företag, men Skatteverket misstänkte att Högberg ändå var den egentliga ägaren.

I Älvkarleby är Högberg nu inblandad i den omtvistade parkanläggningen på Falludden.

Den aktuella tvisten mot Skatteverket som Högberg förlorade i och med en kammarrättsdom häromdagen handlar också om Högbergs roll som företrädare för ett par företag via fullmakter.

Han har en generalfullmakt från luxemburgska bolaget Terminus som äger Graneberg Byggtjänst som haft byggprojekt bland annat i Uppland.

Högberg hävdar att han bor utomlands större delen av året, att han inte äger varken Graneberg, Terminus eller någonting annat i Sverige, men att han företräder bolagen och har ett avtal om vinstdelning med Terminus.

Men Skatteverket kommer fram till att han är den egentliga företrädaren för byggföretaget. Därför får han skatta som inkomst för 855 286 kronor som har förts över från Graneberg till Terminus. Högberg anses ha haft full rådighet över ekonomin i bolaget och tillgång till de överförda pengarna.

Högberg har som sin svenska kontaktadress uppgivit c/o Graneberg Byggtjänst på en postadress i Furuvik.

Det är samma adress där Högbergs före detta sambo driver en bokföringsfirma. Som för övrigt också sköter bokföringen i Graneberg Byggtjänst.

VD i Granebergs Byggtjänst är Högbergs son.

Förklaringen till det är, enligt vad Högberg uppgivit till Skatteverket, att han rekommenderade dem till uppdragen inför ägarbolaget Terminus.

Sonen har dock, enligt Skatteverket, inte varit särskilt aktiv som företrädare för företaget. Det har däremot Högberg, i hög grad, varit.

Anders Högbergs advokat Anders Norman hade i dag inte läst domen. Han kunde inte heller på fredagen förmedla en kontakt med Högberg för en kommentar till domen.

Mer läsning

Annons