Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders rasar över nazistpropagandan

/
  • Illa berörd. Anders Norén reagerar starkt mot nazistklistermärkena som han anser förfular hela Valbo centrum. ”Det är vidrigt och jag blev mycket arg första gången jag såg dem”, säger han.
  • Många klistermärken i Valbo har suttit uppe en längre tid och det är inte bara Anders Norén som har försökt slita ned dem.

Nu får det vara nog. Anders Norén har ledsnat på att nazister förfular Valbo med sina dekaler och affischer.
– Jag blir förbannad. Alla borde slita ned dem, säger han

Annons

I hela Valbo centrum ser man klistermärkena. På lyktstolpar, elskåp, väggar och dörrar sprider Nationalsocialistisk front (NSF) sin nazistiska och rasistiska propaganda.
– De har suttit här hela sommaren, men jag tror att många dekaler har varit här längre än så. Det är vidrigt och jag blev mycket arg första gången jag såg dem.
Anders Norén kommer från Valbo och han uppmanar nu alla Gävlebor att ta strid mot nazismen. Själv sliter han ned dekaler och affischer så fort han ser några.
– Jag har sett att det är fler som gör det och det är glädjande.Han har ryktesvägen hört att det förmodligen är två unga killar som sprider den nazistiska organisationens budskap i Valbo. Anders Norén arbetar inom hemtjänsten och har i sitt jobb upptäckt att NSF även delar ut flygblad till framförallt boende i hyreslägenheter. Så fort han upptäckte flygbladen i posten har han kastat dem.– Jag tror inte att det är så många som sympatiserar med de här nazisterna.
– De är ute 60 år för sent, men jag hoppas att är fler än jag som reagerar mot det här. De förfular hela stadsmiljön och jag tycker att Gavlegårdarna borde sanera mera.
För att undvika att ha olaglig propaganda är deras budskap ganska otydliga. Det kan vara bilder på framstående nazistiska ledare, uppmaningar till kamp och texten mångkultur framför bilden av en sprutnarkoman.
– De vet vad de ska skriva för att det inte ska vara direkt olagligt, men dekalerna och affischerna kan ändå handla om skadegörelse, säger Hesam Akbari, Gävlepolisens talesman.
Det är inte bara Valbo som har problem med nazister. I mitten av maj attackerades och misshandlades flera deltagare vid feministfestivalen i Österfärnebo av nazister.


I början av juni översållades flera byggnader i området, bland annat brandstationen och Ica, av propaganda från NSF. Och vid kyrkans parkering hade någon med olja eller bensin gjort ett hakkors och tänt på så att symbolen bränts in i marken.
Enligt Säpo består NSF:s verksamhet mest av propagandaspridning och möten, även om partiföreträdare har gjort sig skyldiga till ”politiskt motiverade brott”.

Mer läsning

Annons