Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Schröder (MP) om Isabella Lövin: "Det mest lämpliga förslaget"

/
  • Riksdagsledamoten Ander Schröder är positiv till valberedningens förslag.
  • Isabella Lövin förslås ta över som nytt språkrör efter Åsa Romson.

Miljöpartiets valberedning föreslår att Isabella Lövin ersätter Åsa Romson som partiets kvinnliga språkrör.
– Jag tror de har tagit fram det mest lämpliga förslaget. Isabella Lövin och Gustav Fridolin har gedigen erfarenhet och kommer att göra ett bra jobb, säger Anders Schröder (MP), riksdagsledamot från Gävleborg.

Annons

LÄS MER: Erfarna politikern om krisen i Miljöpartiet: Svårt att hitta ersättare om språkrören tvingas gå

LÄS MER: Krisen i Miljöpartiet: Lokalt stöd för Romson och Fridolin som ministrar

Krisen för Miljöpartiet började med att Mehmet Kaplan fick avgå som bostadsminister. För två veckor sedan tillkännagav partiets båda språkrör, Åsa Romson och Gustav Fridolin, att de ställde sina platser till förfogande på partiets kongress. Sedan dess har valberedningen samlat in synpunkter från miljöpartister i hela landet, och har nu föreslagit att biståndsministern Isabella Lövin tar över som kvinnligt språkrör.

Roger Persson, miljöpartistiskt kommunalråd i Gävle, tycker att Åsa Romson har gjort ett bra jobb, men han har respekt för valberedningens förslag att nominera Isabella Lövin.

– Jag har i grund och botten respekt och förtroende för både Gustav som utbildningsminister och Åsa som miljöminister – jag tycker hon har gjort ett bra jobb. Men med tanke på allt som har varit och när förtroendet är lågt är jag inte förvånad att man kommer fram till den här bedömningen, säger han.

LÄS MER: MP:s krismöte ställdes in – MP-ledare i Gävleborg vill inte kommentera turbulensen

Riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) från Gävle har tidigare sagt att Åsa Romsons låga förtroendesiffror kan bli ett problem inför en valrörelse. Flera debattörer har menat att det är märkligt om Miljöpartiet som ett uttalat feministiskt parti enbart byter ut det kvinnliga språkröret och inte det manliga. Men Anders Schröder håller inte med om den kritiken.

– Det kan inte vara feministiskt fel att den bäst lämpade kvinnan får uppdraget, och nu har valberedningen kommit fram till att Isabella Lövin är den bäst lämpade personen att leda partiet tillsammans med Gustav, och då är det ingenting märkligt med att hon också blir föreslagen, säger han.

Miljöpartiets kongress äger rum den kommande helgen i Karlstad, och Anders Schröder tror att Isabella Lövin kommer att väljas som språkrör.

– Kongressen gör alltid som den vill, men det är ganska troligt att det här förslaget också blir kongressens förslag, säger han.

Mer läsning

Annons