Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders W Jonsson har förståelse för beslutet

Anders W Jonsson (C), som är ledamot i riksdagens socialutskott, är besviken över att det inte blir någon ekonomisk kompensation.
– Men jag har samtidigt förståelse för att det hade blivit svårt att objektivt fastställa vilka som drabbats, säger han och menar att upprättelseceremonin blir desto viktigare.

Annons

Anders W Jonsson beklagar att de drabbade blir utan ekonomisk ersättning men menar samtidigt att det fanns vissa svagheter i förslaget.

Han tycker bland annat att gränsen, som enligt förslaget skulle dras vid barn som placerades i barn och fosterhem där de vanvårdades senast 1980, skulle bli besvärlig.

– Om någon hade placerats i fosterhem 1981 skulle man inte få någon ersättning, medan de som placerades i fosterhem året innan ersätts med 250 000 kronor fast de kanske hade genomgått samma hemskheter.

– Dessutom hade det blivit svårt att objektivt fatta beslut om vilka som skulle tilldelas ersättningen.

Vad säger du till de drabbade som tolkar beslutet som att regeringen inte tror på dem?

– Vi tror förstås inte att någon ljuger. Och alla kommer att få en offentlig ursäkt, det tror jag är det allra viktigaste.

Han välkomnar också regeringens besked om att avsätta pengar i budgeten för 2012 för att stärka och utveckla den sociala barn- och ungdomsvården.

Mer läsning

Annons