Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriganställda billig arbetskraft för kommunen

För Gävle kommun är de anhöriganställda billig arbetskraft.
Halva priset jämfört med en hemtjänsttimme.

Annons

LÄS MER: Jacob Emirkhanians jobb är att ta hand om sin sjuka pappa

Anhöriganställningar har funnits i sin nuvarande form i Gävle kommun sedan 2001. Just nu är det 85 personer som har ett jobb som anhöriganställd i kommunen.

För Gävle kommun är det billigt att anställa anhöriga. En timme utförd av en anhörig kostar kommunen totalt 210 kronor, inklusive alla omkostnader. Motsvarande pris för en hemtjänsttimme är 402 kronor.

– Det kan visserligen verka märkligt men det är inte rimligt att jämföra verksamheterna rakt av, säger Tord Fredriksen (V), som är ordförande i omvårdnadsnämnden.

Inom hemtjänsten får de ersättning upp till 90 procent av beviljad tid medan anhörigvårdaren får 100 procent av beviljad tid.

– Hemtjänsten har också en rad omkostnader som ska täckas av den högre ersättningen, omkostnader som den anhöriganställde inte förväntas ha i form av till exempel administration och transporter mellan kunder, säger Tord Fredriksen.

Ingångslönen för en anhöriganställd är 111,61 kronor, två kronor mer än för ett vårdbiträde. Men det är väldigt sällan anhöriganställda har en heltidslön.

Hur mycket de jobbar bestäms utifrån hur många hemtjänstinsatser som beviljas den som behöver vård. Snittet låg 2014 på cirka 76 beviljade timmar per månad.

Men alla Arbetarbladet intervjuar är överens om att de anhöriga i själva verket jobbar mer än vad de får betalt för.

– Man får ha förståelse för att man vill vårda sina anhöriga, vi erbjuder det som ett alternativ, det är långt ifrån alla kommuner som gör det, säger Tord Fredriksen

– Det är så viktigt att det finns alternativ att tillgå, om jag vill jobba som anhöriganställd eller om jag vill ha hemtjänsten i stället.

Trots att Tord Fredriksen själv flera gånger under intervjun lyfter att de anhörigas arbete till stor del är obetalt tycker han att kommunens upplägg är bra.

– Jag är nöjd med hur det ser ut i dag. Vi får komma ihåg att det är kopplat till ett biståndsbeslut. Många hjälper sina föräldrar eller sin make, maka eller barn ändå. De hjälper sina anhöriga med att åka och handla, betala räkningar eller annat. Sådant gör man i vardagen.

Men om alla är överens om att de här personerna jobbar mer än de får betalt för. Varför kan man inte bara höja lönen?

– Vi följer avtalsenliga löner och avtalsenliga villkor. Jag tycker inte att det är någonting konstigt med det. Så lönen är det inget fel på om vi konstaterar det. Vill de ha mer timmar måste de få det beviljat.

Mer läsning

Annons