Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäl via internet om du sett rovdjur

/

Har du sett en varg, ett lodjur eller kanske något annat rovdjur? Då kan du anmäla det på hemsidan Rovobs.se som länsstyrelsen i Gävleborg nu har anslutit sig till.

Annons

För att allmänheten ska kunna dela med sig av sina observationer av de stora rovdjuren väljer nu Länsstyrelsen Gävleborg att ansluta sig till sidan Rovobs.se. På denna sida kan vem som helst rapportera in att de sett ett eller flera rovdjur, och på en översiktskarta kan man enkelt se alla observationer i länet.

Länsstyrelsen kommer att bevaka intressanta rapporter och kvalitetssäkra vissa av de observationer som rapporteras in.

– Det finns en efterfrågan från allmänheten av att någonstans kunna dela med sig av sina observationer till andra. Förhoppningen är att denna sida även ska kunna användas i förebyggande syfte av ägare till tamboskap och jakthundar för att förhindra angrepp, säger Sara Hommen, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

En vecka innan varg- och lojakt kommer funktionen för inrapportering av dessa arter att döljas och hållas dolda till dess att jakten för den specifika arten har avlysts. Det är för att sidan inte ska utnyttjas som jaktförberedelse.

Mer läsning

Annons