Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälningar till soc ökar

/
  • Informationen som samlas in för undersökningen tolkas av en referensgrupp, med representanter från alla kommuners socialtjänster.

Antalet anmälningar till Socialtjänsten har ökat drastiskt de senaste åren. Det kan bero på två saker: fler barn som far illa, eller en mer anmälningsbenägen omgivning.

Annons

Enligt Annika Almqvist, chef FoU Välfärd, Region Gävleborg, som är en av författarna till rapporten som samlat statistik över länets socialtjänster sedan 2009, kan det bero på två olika anledningar.

– Det är inte helt självklart vilken som är den starkaste. Den ena kan vara att det är fler barn som far illa och fler barn som lever under sådana förhållanden, och det upptäcks av andra och anmäls. Det andra kan vara att man har blivit medveten om anmälningsplikten, som privatperson och/eller myndighet, säger Annika Almqvist.

I nästan hela länet har antalet anmälningar gått upp. Av kommunerna i Gästrikland ligger Gävle i topp, där anmälningarna har ökat med 36 procent sedan informationen började samlas in. Ockelbo däremot har minskat antalet anmälningar med 28 procent, men i de mindre kommunerna är det svårare att dra några slutsatser om resultatet eftersom underlaget är tunt.

– Ja då kan man tänka sig att de har jobbat bra. Att de har identifierat de barn de handlar om och gett dem insatser som har hjälpt, säger Annika Almqvist.

Den tydligaste trenden är att antalet anmälningar ökar men ansökningar om bistånd minskar. Anmälningarna som ökar är främst de som rör de yngre barnen, 0-12 år. Att anmälningarna ökar bland yngre barn tyder på olika slags brister i hemförhållanden, medan anmälningar om äldre barn oftare rör sig om beteendeproblem så som kriminalitet eller utagerande.

Anmälningarna gäller fler pojkar än flickor, och majoriteten av barnen lever med ensamförälder. Gävleborgs läns kommuner har ett högre snitt än riksnivån på de antal unga som kommer i kontakt med socialtjänsten.

Är detta siffror att vara orolig över?

– Ja, varje barn som far illa ska man vara orolig för naturligtvis, oberoende av hur höga siffrorna är. Är de så här höga så måste man verkligen ta det på allvar. Cirka fjärdedel av de anmälda får en insats, och då är det bedömt att det är barn som verkligen behöver stöd och hjälp, säger Annika Almqvist.

Undersökningen har gjorts årligen sedan 2009. Främst är den ett verktyg för alla länets kommuner att se hur de behöver arbeta och för att kunna jämföra sig med varandra. Dock är Gävleborgs län det enda i Sverige att göra det, så underlag för större jämförelser saknas.

Mer läsning

Annons