Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna från Gävle prisas för sina insatser för funktionsnedsatta – bäst i Norrland

/

Anna Edberg från Gävle är en klippa när det gäller att få in funktionsnedsatta på arbetsmarknaden. På onsdagen överraskades hon med att tilldelas utmärkelsen som Norrlands främsta eldsjäl.
– Jättekul, jag är jätteglad, säger hon.

Annons

Dessutom kan Anna Edberg, distriktschef på Sodexo i Gävle, bli utsedd till Sveriges främsta och få Visa vägen-priset i samband med galan med samma namn.

Den kommer att hållas den 18:e november och tv-sändas av Aftonbladet, med Niklas Strömstedt som programledare.

Anna Edberg berättar att hon tillsammans med sina underchefer på Sodexo bland annat bereder praktikplatser för funktionsnedsatta i samarbete med Samhall och kommunen.

Hon menar att det finns mycket att vinna på att få in funktionsnedsatta på arbetsmarknaden.

– Jag kan inte se hur man kan hoppa över det. Vi serverar mat på skolor, städar, gör vaktmästeritjänster. Om några år så kommer vi inte ha folk som räcker till den här sortens arbete vi håller på med. Vi måste rekrytera och vi måste rekrytera unga.

Juryn motiverar valet av Anna Edberg: "Genom att se till förmåga och bortse från begränsningar har hon byggt starka arbetslag där varje medarbetare ses som en tillgång".

Men från och med den 31 december är det andra mål som gäller för Anna. Efter 16 år på Sodexo flyttar hon till Japan, där hon ska öppna en restaurang.

– Det blir nordisk mat. Jag ska prova ärtsoppa och pannkakor på mina grannar så fort jag kommer ner dit, berättar Anna Edberg.

Hennes erfarenheter med att integrera funktionsnedsatta kan komma till pass även där.

– I Japan har man aldrig brytt sig om dem tidigare. Där finns världens marknad och om jag nu skulle vilja fortsätta göra saker där, så tror jag att jag skulle kunna göra jättemycket nytta.

– Det är bara språket som är lite knackigt, kan jag säga, skrattar Anna Edberg.

En jury med bland andra LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer att utse någon av de tre representanterna från Götaland, Svealand och Norrland.

Galan kommer att vara den 18 november och sändas på Aftonbladet.se. Utmärkelsen delas ut av Samhall.

Bakom Visa vägen-priset står Samhall. En jury bestående av bland andra LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer att utse någon av de tre representanterna från Götaland, Svealand och Norrland till nationell pristagare. Tidigare har till exempel regionpolischefen för polisregion Mitt (där Gävleborg och Norduppland ingår), Carin Götblad fått utmärkelsen.

LÄS MER: Här är alla 30 som nominerades till Visa vägen-priset

Mer läsning