Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna köpte sin Pablo från Spanien

/
  • KRITISK. ”Det är tydligen en valpfabrik i hägnet, vilket är fullkomligt vidrigt. Jag skulle vara glad och tacksam om det stängdes”, säger Anna Larsson om den uppmärksammade spanska hundgården Julie Rescue.
  • Goda erfarenheter. Anna Larsson i Gävle har två utlandsfödda hundar. Båda är friska och Anna är nöjd med sitt val. Pablo på bilden kommer från Spanien.

Gävlebon Anna Larsson har bara goda erfarenheter av importhundar.


Pablo från Spanien och Penny från Irland är båda friska och lugna.


– Det är jättebra att missförhållanden hos vissa organisationer kommer upp till ytan. Men själv skulle jag aldrig tveka att skaffa en till spansk hund, säger hon.

Annons

Inslaget i SVT:s Uppdrag Granskning om importen av hundar har väckt starka känslor.

Hundgården Julie Rescue i Spanien kritiseras för att sko sig på människors välvilja och behandla hundarna illa.

Många av de sålda djuren har i efterhand visat sig vara sjuka, trots att de fått klartecken i veterinärintygen från Spanien.

Den organisation Anna Larsson i Gävle anlitade när hon tog hem hunden Pablo, ADA, har tidigare varit en del av Julie Rescue. Men de gick sin egen väg på grund av meningsskiljaktigheter med Julie Lochbrunner, som driver Julie Rescue.

Anna tycker att ADA:s kontakter med henne skötts professionellt och upplever organisationen som mycket seriös. Hon fick lämna många uppgifter och intervjuades noggrant innan hon godkändes som matte.

Det tog ungefär ett halvår från det att Anna fått syn på Pablo på ADA:s hemsida innan han kunde följa med henne hem från Arlanda.

Då var han vid god hälsa och så har det fortsatt.

– Han är en av de friskaste hundar jag träffat, säger Anna, som är delägare i hunddagiset Dåggis i Gävle.

Pablo är lugn och sällskaplig.

– När han kom var han lite avvaktande till mänsklig kontakt, men det kändes helt självklart, säger Anna.

Hon är upprörd över Julie Rescues sätt att hantera hundar, men tycker samtidigt att reportaget kunde ha varit mer nyanserat.

– Det är tydligen en valpfabrik i hägnet, vilket är fullkomligt vidrigt. Jag skulle vara glad och tacksam om hägnet stängdes.

– Samtidigt finns det andra organisationer som gör ett bra jobb, och det tyckte jag inte kom fram i inslaget. Det är synd, eftersom gemene man får en ensidig bild av importhundar, säger hon.

Svenska Kennelklubben avråder däremot helt svenskar från att köpa gatuhundar från andra länder. Utöver risken för att hunden är sjuk och behöver veterinärvård kan transporten utlösa kraftiga stressreaktioner hos hunden.

Kennelklubben anser att det är bättre att stödja seriösa hjälporganisationer på plats.

Mer läsning

Annons