Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna och Eva är oroliga för framtiden

/
  • En del lärare i Gävle undervisar i ämnen och årskurser som inte ingår i deras lärarexamen. När reglerna om lärarlegitimation gäller fullt ut 2015 får de inte längre ansvara för undervisning och betygssättning. Byta tjänst eller vidareutbilda sig, kan bli alternativet för många lärare. Anna Nylén Andersson och Eva Axner hoppas att kunna fortsätta som 7-9-lärare i Bomhus, trots att deras lärarutbildning gällde årskurserna 1-5.

Anna Nylén Andersson och Eva Axner är utbildade för att undervisa upp till sjuan, men är anställda som högstadielärare.

– Vi vet inte om vi får lärarlegitimation för det vi jobbar med, säger Eva Axner.

Annons

Varje lärarlegitimation är personlig, med behörighet för olika ämnen och årskurser. Grunden är vad som står i lärarens examensbevis från lärarutbildningen. Men det ska också gå att komplettera med fler ämnen och få dem inskrivna i legitimationen.

Anna och Eva jobbar på högstadiet i Bomhus trots att de har lärarexamen för årskurs ett till sju. De har läst till kurser på högskolan som gjort att arbetsgivaren Gävle kommun anser dem behöriga för undervisning även i åttan och nian. Men det är osäkert vad Skolverket tar med i legitimationen.

– Det går knappt att tänka på det. Man får väl börja läsa igen om det behövs, säger Anna Nylén Andersson

Allternativet är att börja jobba med yngre barn.

– Sannolikt kommer det att bli omflyttningar i organisationen när vi ser vilka behörigheter lärarna får, säger förvaltningschefen Frank Stoor.

Han vet ännu inte hur många lärare som kan beröras.

Mer läsning

Annons