Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Sofia, Maja och chokladfabriken

/
  • LITET MEN GOTT. Chokladfabriken kommer att producera 52 ton kvalitetschoklad om året. Det kanske låter mycket, men är ingenting i jämförelse med större industrier, berättar Anna-Sofia Wallström och Maja Berthas som tror på att bygga fabriken i Gävle.
  • LITET MEN GOTT. Chokladfabriken kommer att producera 52 ton kvalitetschoklad om året. Det kanske låter mycket, men är ingenting i jämförelse med större industrier, berättar Anna-Sofia Wallström och Maja Berthas som tror på att bygga fabriken i Gävle.

En chokladfabrik i Gasklockorna kan bli verklighet. Anna-Sofia Wallström och Maja Berthas väntar på klart besked från kommunen om de får lokalerna.

Annons

Både Anna-Sofia Wallström och Maja Berthas har arbetat med choklad i tio år. För ett år sedan träffades de för första gången och ganska snart växte idén fram om att starta en chokladfabrik tillsammans.

– Jag hittade ingen choklad som tekniskt sett stämde med vad jag ville ha, säger Anna-Sofia Wallström, som först kom på tanken.

– Och om det inte finns på världsmarknaden, varför inte göra egen, flikar Maja Berthas in.

De vill satsa på både etisk och ekologisk tillverkning.

– Kakao växer ju i regnskogen, som vi skövlar, säger Anna-Sofia Wallström.

 

På hennes eget plantage i Dominikanska republiken lär hon arbetarna om kemin bakom chokladen och de lär henne utifrån sin mer praktiska erfarenhet de har med sig sedan barnsben.

Hon driver Gefle Chocolaterie, som finns bland annat i Nian. Hennes samarbetspartner Maja Berthas har till exempel skrivit boken "Svensk chokladbok" och har ordnat chokladprovningar.

Båda är mycket kunniga inom konsten att tillverka choklad. Anna-Sofia Wallström vet en hel del om kemin bakom chokladtillverkningen och kallar sig ibland för "chokladingenjör".

Nu har de slagit sina kloka huvuden ihop. En satsning på 30 miljoner kronor, förutom fastigheten, är den chokladfabrik som troligtvis kommer att byggas upp i Gävle under det närmaste året. När de har nått upp i fullskalig produktion hoppas de på att kunna ha 20 anställda.

Där kommer chokladbönorna att rostas, malas och valsas innan de formas till chokladpraliner. Även om de visserligen använder maskiner i produktionen, kommer människor att kvalitetskontrollera chokladen, mer än vad som görs inom större industrier.

 

De berättar att fabriken kommer att byggas upp i vilket fall, men att den hamnar i Stockholm om det inte blir i Gasklockorna.

– Men vi vill vara i Gävle, jag är härifrån och Maja har flyttat hit. Vi väntar bara på ett klart besked om lokalen, säger Anna-Sofia Wallström.

Förhoppningsvis är det bestämt redan i nästa vecka.

Mer läsning

Annons