Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annan syn hos andra kommunala bostadsbolag

Varken Gavlegårdarna eller Sandvikenhus låter hyresgästen betala om störningsjouren påkallas. De båda kommunala bostadsbolagen anser också att acceptansen bör vara stor för små barn som skriker, även på nätterna.

– Det är svårt att styra över ett barn som är ett år, säger Mats Johansson på Sandvikenhus.

Annons

På Sandvikenhus och Gavlegårdarna krävs inga hyresgäster på betalning när störningsjouren rycker ut.

– Vi har haft en diskussion om det och kommit fram till att vi inte ska ha det så, men jag vet att flera andra bolag gör så om störningen visar sig vara. Det gäller oavsett om det är en barnfamilj eller någon annan, säger Lasse Gyllin, som är ansvarig för störningar hos Gavlegårdarna.

Både han och hans kollega på Sandvikenhus anser att det är normalt att barn skriker och gör ingen skillnad på spädbarn med kolik och ettåringar.

– Jag skulle säga att det faktiskt måste finnas förståelse för att det kan finnas barnfamiljer i ett flerfamiljshus. Däremot kan man ju ta kontakt och höra vad det beror på, men vi skulle aldrig ställa några krav, säger Mats Johansson.

Lasse Gyllin menar att det handlar om hur hyreslagen, som säger att du inte får störa, tolkas.

– Att det finns barn i huset är inte störande. Är det ett barn som skriker och leker hela nätterna måste det bedömas från fall till fall, men det är väldigt sällan vi får några sådana klagomål, de flesta har förståelse för det. Problemet med lagen är att den inte är glasklar och tillåter tolkning, men det är ju svårt att gå vidare och säga att föräldrarna inte har gjort vad de kan.

Mer läsning

Annons