Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansöker om bygglov för Rådhuset

/

Gavlefastigheter ansöker om bygglov för tillbyggnad och ändrad användning av Rådhuset. Det gäller bland annat en varuhiss som planeras att byggas på utsidan av fastigheten.

Annons

Rådhusets framtid och användningsområde har diskuterats flitigt de senaste åren. Men det är först nu som Gavlefastigheter gör en formell ansökan om bygglov.

Ansökan gäller tillbyggnad av bland annat nya entrédörrar, trappor, hissar och toaletter samt en utvändigt placerad varuhiss på 7 kvadratmeter på byggnadens östra fasad.

Nu ska det göras en prövning för att se så att varuhissen inte kommer i konflikt med detaljplanen och skadar byggnadens kulturvärde.

– Exteriören är väldigt viktig i detaljplanen och hissen bedöms som en liten avvikelse från den. Därför prövar vi nu ärendet genom att skicka ut det på samråd, säger Lena Boox, kommunantikvarie på Samhällsbyggnad Gävle.

Fram till sista juli kan allmänheten i Gävle komma in med synpunkter till kommunen i frågan.

Ansökan innefattar också tillstånd om att få göra om kontor i huset till restaurang- och konferenslokaler.

Syftet med hela ombyggnaden av Rådhuset är att byggnaden ska öppnas upp för allmänheten och planen är att huset ska fyllas med restaurang, kafé och konferens- och festvåning. Nu finns också ett kontorsplan med i planerna.

– Det som beskrevs i tidningarna i början var betydligt större planer på restaurangverksamhet än vad det är nu. De planerna har minskats ner ordentligt, säger Lena Boox.

Arbetarbladet har tidigare berättat om de bantade planerna.

Gavlefastigheters VD Per-Arne Vahlund har sökts för en kommentar.

Mer läsning

Annons