Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet asylsökande minskar – "Det var ett så oerhört tryck förra året"

/

Allt färre söker asyl i Sverige efter EU:s flyktinguppgörelse med Turkiet.
I Gävle märks de minskade flyktingströmmarna av tydligt.
Men ingen vet hur det blir när gränskontrollerna hävs i sommar.

Annons

Migrationsverket skriver ner prognosen kraftigt för antalet personer som väntas söka asyl i Sverige i år.

Trots flyktinguppgörelsen som gjorts med Turkiet har inte antalet flyktingar som tar sig över havet minskat – men det har blivit betydligt svårare att ta sig upp till Norra Europa och Sverige.

Och det märks i landets kommuner.

– Det ger verksamheterna en chans att komma ikapp. Det var ett så oerhört hårt tryck förra året. Det var bara att ta hand om de som kom in efter bästa förmåga då, säger Wolter Planck, utvecklingschef på Socialtjänsten i Gävle kommun.

Bostadsbristen i kommunen bidrar även till den minskade flyktingtillströmningen. Tidigare har de flesta som kommit till Gävle varit sådana som ordnat eget boende.

– Det är personer som av någon anledning specifikt vill komma hit. Då flyttar man kanske in hos en kompis och därför kan det vara många som är skrivna på samma lägenhet. Med bostadsbristen i Gävle är det så här det ser ut, säger han.

Även sett till ensamkommande flyktingbarn och ungdomar har en minskning skett.

– Vi hade 830 ensamkommande förra året. De flesta kom sista halvåret. Nu har det kommit mellan sju och tio stycken. Det är jättefå, säger Wolter Planck.

I november förra året infördes tillfälliga gränskontroller vid den svenska gränsen. Åtgärder bromsade upp antalet som tog sig till Sverige för att söka asyl – men snart hävs de tillfälliga id-kontrollerna. Wolter Planck berättar att man i nuläget inte vet hur det kommer att påverka flyktingtillströmningen.

– Det som kan påverka är om det finns många legala flyktingar i Tyskland som vill ta sig till Sverige. Men hur det ser verkligen ut är det ingen som vet. Vi kan bara vänta och se vad som händer, säger han.

I både Sandviken och Hofors ser man en minskning av antalet asylsökande som troligtvis kan kopplas ihop med gränskontrollerna. Men en lika tydlig minskning som i Gävle är det inget som man märkt av.

– Prognoser är alltid svårt att göra – också för Migrationsverket. Vi hade ett nytt rekord i Sandviken med 700 med uppehållstillstånd som kom förra året. Så ser inte prognosen ut i dag, säger Peter Breisch på introduktionsenheten i Sandvikens kommun.

Även i Sandviken kan ett minskat antal asylsökande troligtvis förklaras med den rådande bostadsbristen då många som kommer till Sandviken söker sig dit självmant.

Hur perioden med hävda gränskontroller kan påverka kommunen är i dag högst osäkert.

– Då kan det bli en tillströmning – man ser kanske chansen som flykting att komma hit och tar den. Då är det lite mer fritt fram att ta sig till Sverige. Men hur det påverkar Sandvikens kommun är svårt att säga, säger Peter Breisch.

Han berättar att man från kommunens sida helst kulle vilja ha säkrare prognoser som kanske sträckte sig över ett år. Nu ändras de ofta och det blir svårt för verksamheterna att planera.

– Tidigare fick kommunerna ta emot ett antal som man var anvisade från Migrationsverket. Det går inte att jämföra mot hur det är nu mot förr – nu ändras det från veka till vecka. Jag skulle önska att vi fick längre prognoser. Inte ens Migrationsverket vet hur många som kommer att komma. Det är svårt.

I Hofors väntar man sig att se en förändring först när alla som kommit börjar få uppehållstillstånd.

– Det kanske är mest på Migrationsverksnivå som man märker mest skillnad. Det vi har märkt är att det blivit lite lugnare och att vi tror att det ska komma lite mindre än tidigare. Samtidigt är det så många i omlopp just, säger Per Lindholm, enhetschef på arbetsmarknad och integration på Hofors kommun.

Mer läsning

Annons