Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet korttidsplatser minskas - trots jättekö

Under hösten har det varit ont om korttidsplatser för äldre i Gävle, särskilt för dementa. Vid ett kontrolltillfälle i oktober väntade 38 personer på en plats. Trots det minskas antalet korttidsplatser med tio vid årsskiftet.

Annons

Omkring 30 Gävlebor väntar i dag på att få komma till ett korttidsboende, för att de för tillfället inte kan bo hemma eller i väntan på flytt till äldreboende. Ungefär 20 av dem har demenssjukdom. Men just för dementa har Gävle kommun bara ett tjugotal korttidsplatser.

– En del har fått vänta sedan i augusti, en del kanske sedan i går. När jag får bort ett par stycken från kön kommer det någon ny direkt, säger kommunens korttids-samordnare Gudrun Timber.

Platserna erbjuds inte i strikt köordning, hon måste prioritera den som har störst behov.

40–50 nya varje månad

Under hösten har det hänt att personer som vårdats på sjukhuset, men är klara att skrivas ut har blivit kvar där för att kommunen inte haft någon korttidsplats att erbjuda. Från någon dag till fyra veckor. Och en del äldre som bor hemma och behöver en korttidsplats har i vissa fall fått mycket omfattande hemtjänsthjälp i stället.

Hur många som behöver en korttidsplats varierar hela tiden. Vanligtvis beviljas 40–50 nya personer korttidsplats varje månad. Under en månad brukar 80–100 personer ha varit inskrivna. Gävle kommun har drygt 60 ordinarie korttids- platser och i år har man haft tio extra platser på Bomhusgården.

”Kan få ut mer av varje plats”

Omvårdnadsnämnden ska på onsdag besluta om ett förslag att ta bort de tio extra platserna. Det sker i så fall vid årsskiftet när Bomhusgårdens 42 ordinarie korttidsplatser flyttas till Bergmästargården på Brynäs. Christina Wessman, uppdragschef på omvårdnadsförvaltningen, tror inte att det blir en försämring.

– På Bergmästargården kan vi få ut mer av varje plats eftersom alla rum är enkelrum. Vi har inte haft enkelrum på Bomhusgården, och då får man ta mer hänsyn, säger hon.

Förslaget till omvårdnadsnämnden blir att möbler och annan utrustning lämnas kvar på de tio extraplatserna på Bomhusgården, så att de kan öppnas igen om läget blir akut under 2010.

Mer läsning

Annons