Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen är nygamla Gävlehäktet invigt

/
  • NYTT MEN SAMMA. Nymålat och ny inredning. Men annars är häktescellerna sig lika efter ombyggnaden. En säng, ett bord och en vask.
  • NÖJD. Det nygamla häktets disponering är en kompromiss, men så bra det kunde bli, konstaterar Gunilla Hellström, nöjd häkteschef.
  • Välbesökt. Många gäster kom för en första titt på det ombyggda häktet i Gävle.
  • OBSERVATION. Intagna som behöver ständig övervakning kan placeras i en observationscell med personal bakom glasruta. Här finns också en spännbädd för tillfällig placering av våldsamma och självskade­benägna personer.
  • Chefen på plats. Håkan Ström, regionchef Kriminalvården Gävleborg, vid invigningen av det ombyggda häktet i Gävle.

Äntligen! Det var andan som rådde när Kriminalvårdsverket återinvigde det ombyggda häktet på polishusets tak i Gävle. Lösningen är en kompromiss, men på tisdagen var alla nöjda. Hur nöjda de häktade blir återstår att se.

Annons

På tisdagen var det officiell invigning med generaldirektören Lars Nylén som bandklippare. Byggherre, samarbetande myndigheter, och andra gäster bjöds på rundvandring i lokalerna och buffé.

10 januari börjar de häktade, som nu finns i tillfälliga lokaler på anstalten i Bomhus, att flytta in.

38 celler

Det finns 38 celler på fjärde våningen i polishuset, lika många nu som tidigare. Enda skillnaden är nymålade väggar och utbytt inredning. En säng, ett väggfast bord och en vask.

Den stora skillnaden finns i de övriga lokalerna i häktet. Arbetsmiljöverket hade för länge sedan dömt ut arbetsmiljön och kommit med långtgående förelägganden innan ombyggnaden blev verklighet. Nu har lokalerna disponerats om med bättre personalutrymmen och höjd säkerhet.

Bättre för de intagna

Även de intagna kan räkna med förbättringar. Sex nya rastgårdar har byggts i en extra femte våning. Trista grå väggar, varken utsikt eller insyn. Men det går att se himlen genom metallgallret över huvudet.

Populära rastgårdar

– Rastgårdarna är mycket populära. Det är fullbokat hela dagarna, berättar Jan Ove Sandin, en av de anställda i häktet.

Ett speciellt rum för de intagnas samtal med präster och imamer hör till nyheterna. Och en speciell observationscell med spännbädd och personal bakom glasruta för intagna som är våldsamma benägna att skada sig själva eller begå självmord.

Häkteschefen Gunilla Hellström är mycket nöjd med att lokalerna äntligen är klara att tas i bruk. Men hon medger att lösningen är en kompromiss.

– Vi har varit bundna av stommen i de befintliga lokalerna och har inte kunnat göra precis som vi vill. Vi kunde ha haft ett besöksrum till, och det finns annat vi hade önskat oss också. Men det här är så bra det kunde bli, säger hon.

Mer läsning

Annons