Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen – Helgonleden invigd

/
  • Sammanbundet. Majvor Rossander knöt samman ett rep som symboliserade att Gästrikland och Hälsingland förenats genom Helgonleden. Helena Wigert och Marie Söderlund bredvid.
  • Slutmålet. Helena Wigert, Inga-Britt Nordkvist, Majvor Rossander, Ingegerd Pettersson, Elisabeth Andersson, Marie Söderlund och Cina Kedvall vid Staffansstenen.
  • Välkomnade. Biskop Ragnar Persenius tog emot vandrarna i Själstuga. Här med Marianne Udd.

Under fem dagar har de vandrat. Från Iggövägen och genom Gästrikland, till slutmålet Staffansstenen i Själstuga, Hälsingland. I och med att premiärvandringen har gjorts, så är Helgonleden invigd.

Annons

Under två år har en grupp pilgrimsvandrare från Hamrånge och Gävle arbetat med att få sträckan genom Gästrikland vandringsbar och uppmärkt med stolpar.

Kontakter med markägare och möten med boende efter leden har gjorts. Därmed finns både övernattningsmöjligheter och matställen.

Pilgrimsvandringen lockade många att gå med; vissa bara för en dag, andra ville vandra alla fem dagarna.

”Välbehövligt”

– Det här är välbehövligt för stressade nutidsmänniskor, menade Kristina Boman från Norrsundet som var med för första gången.

En nutida pilgrim behöver inte vara utklädd, eller uppklädd, som någon sade.

De som vandrade Helgonleden hade vandrarkängor och bekväma kläder, men inför slutmålet så åkte de medeltida plaggen på för högtidlighetens skull.

Marianne Udd som varit med i projektet från början, berättar att första övernattningen gjordes i Bergby, andra natten i Viksjö, tredje i Småströmmarna, och fjärde i Älgnäs.

Att vara med på vandringens sista dag kan kännas lite futtigt – inga ömma fötter, myggbett eller smutsigt hår att komma med, bara vandra i en timmes total tystnad, rasta vid en underbar sjö, och sedan bli mottagen i Själstuga med mat och dryck. Först ut att välkomna vandrarna var biskop Ragnar Persenius som kommit till invigningen.

Knöt ihop bandet

Inget band klipptes vid den här invigningen. Däremot knöts ett ihop.

Majvor Rossander slog knut på ett rep som symboliserade att leden nu blir ett starkt band mellan Gästrikland och Hälsingland.

Helgonleden ska nu fortsätta att etableras.

Nästa steg är att Gävle binds samman med Uppsala.

Då är hela sträckan klar, och vandringen kan fullföljas ända upp till pilgrimsmålet Nidaros.

Mer läsning

Annons