Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen klart med plats för ponnyklubben i Gävle

/

Efter flera års letande verkar kommunen ha bestämt sig för var det är bäst att lägga ponnyklubbens nya ridanläggning. Både klubben och de boende i Skogmur är överens om att en västlig placering är att föredra. Men alternativet riskerar att bli dyrare än beräknat.

Annons

En tung börda kan vara på väg att lätta från axlarna på kommunens politiker och tjänstemän. Det verkar som om man har hittat en placering för Gävle ponnyklubbs nya ridanläggning som alla berörda kan acceptera.

Efter att ha avfärdat Järvsta valde man, som Arbetarbladet tidigare har berättat, mellan två olika alternativ i Skogmur, bortanför Gävle Bro. Det ena var ett östligt alternativ utmed Skogmursvägen och det andra ett mer västligt alternativ som sträcker sig bort mot de gamla övningsområdena i Kungsbäck.

Efter samråd med både grannar och ponnyklubben föreslås politikerna nu fatta beslut om att ridanläggningen ska byggas i det västra området. Nya vägar måste dock anläggas och det finns en risk att valet innebär att man inte klarar sig inom den ekonomiska ramen på 60–70 miljoner kronor. Kommunfullmäktige väntas ta upp ärendet 14 februari.

Svårt hitta bra plats

– Det har inte varit lätt att hitta ett optimalt läge. Ponnyklubben har väldigt tydligt förordat det västra läget och deras ord väger förstås tungt, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Det västra läget bedöms vara bättre av utrymmesskäl och ridhusen hamnar längre bort från de bostäder som finns i området. Kommunen åkte i höstas på ett bakslag i Lervik, där regeringen satte stopp för bygget av ett nytt ridhus sedan en granne klagat på att hästhållningen ligger för nära bostadshusen.

Det tiotalet husägare som bedöms vara berörda av den planerade byggnationen i Skogmur har fått träffa kommunen och komma med synpunkter. Lena Utby och hennes familj har själva häst och bor på gården som ligger närmast den framtida anläggningen. Hon berättar att alla grannar i området är eniga om att det västra alternativet är bäst men gärna vill att byggnaderna ska få ett utseende som passar ihop med den gamla bebyggelsen i området.

– Vi har förstått att någonting kommer det väl hit förr eller senare, och det känns bättre med en ridanläggning än med en stor parkering eller en återvinningsstation, säger hon.

Hon tror dock att områdets karaktär kommer att ändras med mer trafik, fler cykelvägar och mer belysning.

Kommunen har lovat de boende en utredning av hur hästhållningen kan komma att påverka dricksvattenkvaliteten i området.

Om allt går enligt planerna räknar man med att ponnyklubbens nya anläggning kan stå klar 2013.

Mer läsning

Annons