Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen träslöjd på Engelska skolan

Efter flera års påtryckningar från Skolinspektionen kan Engelska skolan i Gävle äntligen erbjuda sina elever träslöjd.

– Slöjdsalarna är i princip klara, de ska bara möbleras och finjusteras, säger rektor Anna Ek.

Annons

Eleverna på Engelska skolan i Gävle ska inom kort få träslöjd på schemat för första gången. Fram tills nu har eleverna enbart erbjudits textilslöjd.

– Vi har byggnationer på gång både på Sjötullsgatan och på Södra Kungsgatan. Vi har köpt stora maskiner, partikelfilter, sågspånssug, ny ventilation och nytt golv. Allt är på plats, säger Anna Ek, rektor på Engelska skolan på Södra Kungsgatan.

Redan 2005 påpekade Skolverket att Engelska skolan var tvungen att ordna med slöjdsalar för att eleverna skulle ges möjligheten att i ämnet slöjd få arbeta med både trä- och metall och textil, vilket är obligatoriskt för varje skola.

Den förrförra rektorn Greg Kenyon lovade då att eleverna skulle få träslöjd till hösten 2006 och att skolan skulle ordna det genom att låna Polhemsskolans lokaler.

– Jag vet att det fanns planer på det men det fanns ingen möjlighet att låna slöjdlokaler av kommunen. Vi har inte haft träslöjd på vår skola. Eleverna i årskurs sex fick förra året en introduktion i ämnet som vi lade in som skolans val, säger Anna Ek.

Vid Skolinspektionens senaste inspektion i december 2008 beslutade myndigheten att skolan senast höstterminen 2009 skulle ge eleverna undervisning i trä och metallslöjd för att få fortsatt godkännande som friskola.

– Om en huvudman inte rättar sig efter den kritik som man fått finns det en risk att vi prövar tillståndet igen. Vi följer upp vart efter och upptäcker vi att huvudmannen negligerar kritiken är det en signal för en ny stöt, säger Bertil Karlhager, enhetschef på Skolinspektionen.

Men nu har skolan åtgärdat bristerna. Slöjdsalarna är byggda i befintliga lokaler.

– Jag vet inte riktigt varför det har dröjt så länge men det är mycket som behövs för att bygga slöjdsalar och det har varit svårt att få tag på byggare under sommaren. I dagarna blir det klart och det känns bra. Det mest praktiska är ändå att vi har egna slöjdsalar, vi är en så pass stor skola nu att vi behöver det, säger Anna Ek.

Mer läsning

Annons