Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelträdet får besök av domstol

/
  • Snart avgörs det numera riksbekanta äppelträdets öde. På torsdag är det domstolssammanträde i Sofiaparken.

Ska det bli brasved eller får det stå kvar?
Snart skrivs slutet i följetongen om det numera riksbekanta äppelträdet i Sofiaparken i Gävle.

Annons

På torsdag besöker mark- och miljödomstolen Sofiaparken för att avgöra frågan.

Äppelkriget i Gävle har pågått i över ett år. Det blossade upp i maj förra året i och med att en oenig byggnads- och miljönämnd sa ja till bygglov för sju radhus med tillhörande garage och soprum i parken.

För att få plats med byggnaderna måste det stora, flera hundra år gamla äppelträdet som står i parken bort.

Sedan dess har både de boende runt omkring, Naturskyddsföreningen i Gävle och pomologen Sylve Rolandsson kämpat för att bevara trädet som man menar är alldeles för speciellt och värdefullt för att sågas ner.

De överklagade bygglovet till länsstyrelsen – som dock gav kommunen rätt.

Eftersom bygglovet är i linje med den detaljplan som finns var det riktigt att bevilja det, menade länsstyrelsen.

Men Naturskyddsföreningen och två privatpersoner valde att gå vidare och överklaga igen. Den här gången till mark- och miljödomstolen i Östersund där frågan legat sedan i februari.

Under våren och sommaren har det pågått skriftväxling mellan parterna som lagt fram sina argument. Nu börjar det dra ihop sig till ett avslut.

På förmiddagen torsdag 10 september håller mark- och miljödomstolen ett sammanträde i parken och passar samtidigt på att göra en så kallad syn.

Det är rådmannen Lars-Göran Bennmarker, Lars Edlund från tekniska rådet samt en domstolshandläggare som kommer.

Alla berörda parter ska höras. Samhällsbyggnadsnämnden (som byggnads- och miljönämnden har bytt namn till) och fastighetsägaren Kjell Norrman å sin sida och de två privatpersonerna och Naturskyddsföreningen å sin sida.

Ett sammanträde kan jämföras med en huvudförhandling i tingsrätten. En syn innebär i det här fallet att domstolen besiktigar platsen för att få en uppfattning om vilka förutsättningar som finns.

Samtidigt som den rättsliga processen pågått har Gävle kommun fört diskussioner med fastighetsägaren om alternativa lösningar, men inte kunnat enas om någon.

Det har bland annat pratats om att bygga färre radhus än sju, kanske bara fyra, så att äppelträdet ska kunna få stå kvar. Men enligt Naturskyddsföreningen hjälper inte det, eftersom trädets rötter sträcker sig över en så jättestor yta att de ändå kan komma att skadas.

Efter sammanträdet i Sofiaparken kan det dröja någon månad till innan mark- och miljödomstolen kommer med sitt beslut beroende på om det krävs ytterligare skriftväxling.

Beslutet kan visserligen sedan överklagas till mark- och miljööverdomstolen men för att det ska tas upp där krävs prövningstillstånd.

Många Gävlebor har engagerat sig i äppelträdets öde. Runt 6 000 namnunderskrifter har samlats in för att det ska bevaras och folk har turats om att vakta trädet. De första sex månaderna bevakades det dygnet runt.

Mer läsning

Annons