Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är överbeläggningen farlig för patienten?

Socialstyrelsen är oroad för att överbeläggningarna på sjukhusen kan hota patientsäkerheten.
– Vi har fått signaler om att det är mycket problem, säger byrådirektör Lena Gabrielsson.

Annons

Därför ska man nu kartlägga hur vårdplatssituationen ser ut i bland annat Gävleborg.
Det är Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro som tagit initiativ till att undersöka hur vanligt det egentligen är med överbeläggningar på sjukhusen och vilka risker det kan innebära för patienterna.
Man vill veta hur många patienter som ligger på fel klinik, och vilka rutiner sjukhusen har för att hantera vårdplatsbristen.Skälet till undersökningen är att man på senare tid fått signaler om att problemen är stora på många sjukhus.
– Vi ser det i Lex Maria-anmälningar, via rapporter från Arbetsmiljöverket, massmedia och personal som tar kontakt med oss, säger Lena Gabrielsson.


Undersökningen görs i sju landsting, däribland Gävleborg. Socialstyrelsen har begärt in redovisningar om hur vårdplatssituationen såg ut under sista veckan i januari. Man vill ha svar på hur många överbeläggningar och utlokaliserade patienter sjukhusen haft, men också vilka risker de kan ha orsakat för den medicinska säkerheten.
– Överbeläggningar behöver inte alltid betyda risker för patienten. Det beror på vilka rutiner man har och hur man riggat organisationen för att klara av det, säger Lena Gabrielsson.


Överbeläggningar blir farliga om man exempelvis lägger patienter på en plats där det inte finns ringklocka eller tillräckligt utrymme att arbeta om man behöver sätta in viss vård. Om det är så mycket överbeläggningar att personalen inte hinner med alla patienterna ökar också risken för att det blir fel.


Det Socialstyrelsen ser allra allvarligast på är dock när patienter utlokaliseras, det vill säga läggs på andra kliniken än där de borde vårdas.
– Faran med det är att personalen där inte är specialiserad på att behandla den sjukdom patienten har, säger Lena Gabrielsson.För sex år sedan gjorde Socialstyrelsen en liknande undersökning. Gävle sjukhus utmärkte sig då som ett av de sjukhus i landet som hade allra störst problem. Så allvarliga att Socialstyrelsen den gången inledde en särskild granskning här. Efter det minskade antalet patienter som lades på fel klinik.

Mer läsning

Annons