Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladet bevakar kommunens informationsmöte i Valbo

Arbetarbladet livesände från kommunens informationsmöte om det tillfälliga flyktingboendet i Valbo sportcentrum under tisdagskvällen.
Pågrund av tekniska problem har sändningen styckats upp i tre delar. Här visar vi del ett av sändningen.
Här kan du se del två och här kan du se del tre.

Annons

LÄS MER: Gävle kommun svarar på frågor om flyktingsituationen – läs chatten här

På måndagen blev det klart att Valbo sportcentrums idrottshall kommer att fungera som tillfälligt flyktingboende under en månad. Sofiedalskolans elever och ett antal föreningar kommer att få att få flytta på sig under perioden. Även Valbobadet kommer att stängas för allmänheten.

På tisdagen höll kommunen ett informationsmöte i Sofiedalskolans matsal för Valbobor som fick uttrycka sina åsikter om beslutet. Arbetarbladet fanns på plats och livesände hela mötet, som också går att se i repris på arbetarbladet.se.

LÄS MER: Valbobadets simhall stängs för allmänheten när sportcentrum blir flyktingboende

Mötet fick en kaotisk start, alldeles för många människor trängde sig in i lokalen och ordningsvakter som fanns på plats fick beordra folk att lämna och komma tillbaka till en andra sittning. Mötet delades upp i två för att inte strida mot det max antal personer som är tillåtet för lokalen.

På plats från kommunen fanns bland annat kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S), Sofiedalskolans rektor Eva Lantz och grundskolechefen Eva Levin – de fick ställa sig på ett bord för att synas och höras.

Stämningen var upprörd, särskilt under första sittningen. Säkerhetsfrågan engagerade allra flest. Många mötesdeltagare var oroliga över att flyktingarna skulle komma att vistas på skolgården – något som kommunens representanter tillbakavisade.

En kvinna konstaterade "Det är traumatiskt skadade människor som kommer hit – som upplevt ett helvete. Och det sätter ni bredvid en skola med små barn?". En man undrade " På en skala 1-10 hur säkra kommer våra barn att vara?".

– Jag tror inte säkerhetsläget är förändrat, men vi kommer att följa säkerhetsfrågan noggrant så att inget inträffar, sa Åsa Wiklund Lång (S), kommunalråd.

– Min uppfattning är att beskedet tagits emot positivt av lärare och elever, det finns en vilja att hjälpa, sa Eva Lantz, rektor på Sofiedalskolan.

Arbetarbladet ringer upp Åsa Wiklund Lång dagen efter mötet och frågar hur hon upplevde det.

– Det fanns jättemycket oro och farhågor. Mötet blev känsloladdat och oron tog sig uttryck i ganska stor aggressivitet. Det vi kan göra är att möta det med mer information.

LÄS OCKSÅ:

TV+TEXT: Flyktingboendet öppnat på Stenebergsskolan – och kommunen planerar fler boenden

Erik fortsätter att hjälpa flyktingar i Grekland

LEDARE: Hur en kommentar om Valbo sportcentrum bidrar till IS krigföring

Länsstyrelsen: "Ingen flyktingkris i Gävleborg än"

Asylhälsan öppnar filial i Gävle för att hinna med alla hälsokontroller

Mer läsning