Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladets Kennet Lutti: "Allt är bättre än Bush"

Det amerikanska folket har längtat efter förändring. Det är en av sakerna som Arbetarbladets politiske chefredaktör Kennet Lutti tror vann valet åt Barack Obama.

Annons

- Bush har varit en sån katastrof att det var omöjligt för amerikanerna att välja en republikansk president, säger Kennet Lutti.

- Sen hade han lite "tur" också att banklånekrisen kom när den kom.

Han pekar också på att Obama har drivit en bra valkampanj.

- Han har lyckats mobilisera nya väljare, men konstigt nog har inte valdeltagandet ökat, i alla fall de siffrorna jag har sett.

- Dessutom är han en lysande politiker och en otrolig retoriker.

- Utrikespolitisk blir det kanske inte någon stor förändring, han ska stanna kvar i Irak och han vill skicka soldater till Afganistan. Men han är en annan sorts politiker än Bush. Han har sagt att han vill prata med alla. Bush sköt först och pratade sen.

- Sen har han en helt annan miljöpolitik än vad Bush har haft. Han vill föra USA bort från oljeberoendet.

- Man kan säga att han har två stora uppgifter inrikespolitiskt. En är att göra något åt finanskrisen och den andra är en allmän sjukförsäkring i USA. Nästan 50 miljoner står utanför sjukförsäkring i USA, det är märkligt att ett land i västvärlden inte tar hand om sina sjuka. Så man kan hoppas att han gör USA mer civiliserat på det sättet. Och han har senaten bakom sig nu så han har möjligheter att göra det.

Om han kan göra något åt finanskrisen så innebär det naturligtvis något för oss också.

- I USA säger man ju att han ligger till vänster men i svensk politik innebär det att han ligger något till vänster om den svenska högern. Som en folkpartist av det gamla snittet. Lite lik Bengt Westerberg, rent politiskt.

Mer läsning

Annons