Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen höjer beredskapen

Arbetsförmedlingen höjer sin beredskap för att kunna hjälpa alla Ericssonanställda och drabbade underleverantörer.

– Vi har ett antal arbetsförmedlare runt om i landet som varit med om stora varsel tidigare och de kommer hit. Vi kommer ha folk på plats redan före jul, säger Eva-Lisa Höglund, marknadschef på Arbetsförmedlingen.

Annons

I dag klockan elva fick Arbetsförmedlingen det formella varslet från Ericsson. Två timmar senare träffade Arbetsförmedlingen länsstyrelsen, kommunen och regionförbundet för att tillsammans försöka få en bild av vad som är på gång och planera för hur de ska bemöta en ännu högre arbetslöshet.

– Varselsituationen för de Ericssonanställda är en längre process men vi vet också att flera drabbas tidigare i kedjan, det kan var inhyrd personal och underleverantörer till Ericsson och vi behöver en beredskap för att kunna möte dem i ett tidigt skede och ge information om vad vi kan göra, säger Eva-Lisa Höglund, marknadschef på Arbetsförmedlingen.

Men hur många personer som totalt drabbas av Ericssons nedläggning är ännu inte klart.

– Vi har ingen klar bild över vilka individer som kommer att drabbas. Men vi kommer att kartlägga personerna tidigt och se vad varje individ behöver och vad man vill framöver, säger Eva-Lisa Höglund.

– Vi har försökt att få ett samlat grepp av underleverantörerna och vi tror att det är ganska många som har Ericsson som enda kund men vi har ingen djupare analys av vilka eller hur många företagen är.

Förutom stärkt beredskap finns möjligheten att Arbetsförmedlingen öppnar en filial i Ericssons lokaler under begränsad tid för att kunna stötta de varslade.

Mer läsning

Annons