Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen satsar på unga

17 miljoner kronor i EU bidrag ska öppna dörrar till arbetslivet.

Ungdomar med psykisk ohälsa, står först i kön.

– Vi hoppas att fler arbetsgivare ska våga anställa ungdomarna, säger Anna-Karin Hainsworth projektansvarig på arbetsförmedlingen.

Annons

270 platser finns tillgängliga. Arbetsförmedlingen är huvudansvarig för "Unga till arbete" och samarbetar med försäkringskassan, socialtjänsten, landstinget och kommunen i Gävle. Tanken är att aktörerna ska arbeta fram en gemensam modell, som kan fungera även efter projektets slut 2012.

– Vi vet att behovet är mycket större än så, säger Anna-Karin Hainsworth.

Många av de ungdomar som är aktuella för projektet, har inte gjort klart grundskolan. Arbeten utan krav på utbildning står därför högst på listan.

– Arbetsplatser på butiker och lager, är några av dem vi söker, säger hon.

Hon berättar att funktionshindrade ungdomar ofta har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Många fastnar i långa sjukskrivningar, hos socialtjänsten eller arbetsförmedlingen för att de inte får rätt hjälp. Förhoppningsvis är den tiden snart förbi.

– Få arbetsgivare känner till det stöd och den hjälp de kan få från arbetsförmedlingen och försäkringskassan, till exempel högriskskyddet, säger Anna-Karin Hainsworth.

Högriskskydd eller särskilt högriskskydd kan en arbetsgivare och en arbetstagare ansöka om gemensamt hos försäkringskassan. Det innebär att om arbetstagaren blir sjuk, betalar försäkringskassan ut sjukersättning till både arbetstagaren och arbetsgivaren.

Emilie har ansökt om plats. Om hon är en av de 270 ungdomarna som får medverka, återstår att se.

Mer läsning

Annons