Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingens strategier granskas

/

Arbetsförmedlingen gör för lite. I alla fall för att få arbetssökande att leta nya yrken och arbetsorter. Det anser Riksrevisionen som granskat verksamheten.

Annons

"Arbetsförmedlingen säkerställer inte att arbetssökande byter jobb och arbetsort, trots krav om det. Därmed uppnås inte statsmakternas mål att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring."

Så uttrycker Riksrevisionen sin kritik mot Arbetsförmedlingen. Bengt Sundgren, projektledare på Riksrevisionen, nämner individuella handlingsplaner som ett särskilt problem

– De är ofta dåligt uppdaterade och svåra att följa upp. Av 170 granskade handlingsplaner innehöll bara två någon idé om hur hindren för att hitta ett jobb ska undanröjas. Handlingsplanen ska vara en plan för att den arbetssökande ska komma i arbete, men det anges sällan.

Bengt Sundgren vill inte kännas vid beskrivningar om hårdare nypor och högre krav gentemot arbetssökanden. Riksrevisionens Kritik är i första hand riktad mot Arbetsförmedlingen och anser att mer borde göras för att "arbetslöshetsförsäkringen ska främja omställning som det är tänkt". Riksrevisionen väjer inte för tanken att rättsfall drivs för att "bilda en vägledande praxis" om hur brett bland yrken och hur långt hemifrån en arbetssökande måste söka jobb.

Eva Holmberg-Tedert är verksamhetssamordnare för Arbetsförmedlingen i Gävleborgs län. Det vill säga en av måltavlorna för Riksrevisionens brännande kritik. Men hon tar till sig synpunkterna med gott humör.

– Vi är inte tillräckligt bra på uppgiften. Vi måste lära oss att vara tydligare om vad som gäller med arbetslöshetsförsäkringen redan från första dagen. Men många arbetssökande tycker ju att vi är för hårda. Vi har en svår pedagogisk uppgift att förklara att arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring.

Eva Holmberg-Tedert berättar att mycket ändå görs på Arbetsförmedlingarna i Gävleborgs län.

– Vi har särskilda förmedlare som håller koll på att hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen stämmer med kraven. De fungerar som resurspersoner och utbildar andra förmedlare.

Kritiken mot undermåliga handlingsplaner har hon också förståelse för.

– Det är inte alltid dokumentationen är bra, men den blir bättre. Utbildning är på gång.

 

Mer läsning

Annons