Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivaren lättad – nu öppnar vårdcentralerna igen

Vårdstrejken är slut. I dag klockan 08.00 återgår alla hälsocentraler till ordinarie öppettider, uppskjutna operationer börjar planeras in och sjukvårdsrådgivningen tar åter emot samtal dygnet runt.

Annons

– Nu får vi försöka hantera de köer som blivit och börja ta emot patienter igen, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Han är lättad att strejken är över och konstaterar att avtalet blev något högre än det bud som medlarna kom med före strejken.

– Vi kan preliminärt bedöma att det är hanterbart, men det tänjer på våra kostnader i ett läge när vi jobbar på att hålla kostnaderna i schakt, säger Svante Lönnbark, som tycker att lägstalönen på 21 100 kronor är lite besvärande.

– Vi vill gärna ha en lönespridning där medarbetarna kan påverka sin löneutveckling. En lägstalön gör ju att lönestrukturen pressas ihop och det blir mindre pengar att lägga på dem i det övre skiktet, säger han.

Hur mycket strejken har kostat landstinget har han i dagsläget ingen uppgift om. Han menar att uppskjutna besök och operationer ändå måste genomföras samt att flytten av patienter kostar.

– Någon har ju påstått att vi tjänar på det här, men det gör vi inte.

Lanstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, var med i förhandlingsdelegationen för arbetsgivarparten Sveriges kommuner och landsting som i går kväll sa ja till medlarnas avtalsförslag.

– Det är en lättnad att avtalet är i hamn där båda parter kan känna sig nöjd. Som arbetsgivare kan man andas ut att det inte är mer än vad andra har fått. Nu har de fått 0,2 procent mer än övriga grupper och det är ju nästan ingenting, säger hon.

Mer läsning

Annons