Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa ungdomar får chansen att jobba på Billerud Korsnäs i Gävle – "Det kändes bra från första dagen"

/
  • Syftet med yrkesintroduktionen är att förbereda framtida rekrytering, berättar HR-chefen Annika Deutsch som är ses vid Karskärsfabriken tillsammans med Julia Hillblom, Faid Saleh och skolansvarige Per Eriksson.
  • Julia Hillblom och Faid Saleh är nöjda med månaderna på Billerud Korsnäs.

De fick chansen att visa vad de går för på Billerud Korsnäs i Gävle.
– Det kändes bra från första dagen, säger Fadi Saleh, 24 år, och Julia Hillblom, 23, som ingår i en grupp på 13 arbetslösa ungdomar som får praktisera i företaget under åtta månader.

Annons

Från början hade företagsledningen tänkt ta in en handfull ungdomar. Men när de skulle välja kandidater så var det så många som bedömdes vara lämpliga så att styrkan utökades.

Projektet startade i mitten av oktober.

Från företagets sida är ett syfte att underlätta rekryteringen av nya medarbetare.

– Vi behöver byta ut cirka 100 medarbetare som går i pension under de närmaste fem åren. De har stor yrkeskunskap och erfarenhet som behöver ersättas, säger Annika Deutsch, HR-chef på Billerud Korsnäs i Gävle.

Företaget vände sig till Arbetsförmedlingen och lanserade sin idé. Arbetsförmedlingen plockade ut cirka 100 personer. De kallades till informationsträffar.

Kriterierna var att de skulle vara mellan 18 och 25 år gamla, ha fullföljt gymnasieutbildning och varit arbetslösa i minst tre månader. Hälften skulle vara kvinnor.

– Vi behöver öka andelen kvinnor som i dag är 17 procent, säger Annika Deutsch.

Fadi Saleh tog studenten 2012 och gick sedan två år på Yrkeshögskolan i Sandviken och tog examen som kvalificerad automationstekniker. Sedan dess har han varit utan jobb.

– Jag fick sms om träffen på Arbetsförmedlingen. Jag har gått på en massa såna här träffar och tvekade till sista sekunden innan jag bestämde mig för att gå dit i alla fall.

Det ångrar han inte.

Julia Hillblom gick textil- och designprogrammet på gymnasiet, tog studenten 2011 och har sedan dess haft tillfälliga jobb inom bland annat lokalvården.

– För första gången känns det kul att gå till jobbet. Man lär sig hela tiden något nytt. Ingen dag är den andra lik, säger hon om de första månaderna på Billerud Korsnäs.

"Praktikanterna" har avtalsenlig lön under de åtta månaderna. Var och en får en hemvist, till exempel i ett skiftlag. Men de får också pröva hur det är på andra avdelningar.

De ska få en bild av företagets alla delar, förklarar Per Eriksson, ansvarig för företagets skolkontakter.

Fadis hemvist är automationsavdelningen medan Julia är placerad i ett skiftlag på massabruket.

Båda betonar vikten av säkerhetstänkande, att bära skyddsutrustning och tänka sig för.

– Det är viktigt att vara lyhörd, noggrann, samarbetsvillig och kunna jobba tätt med varandra, säger Julia Hillblom om kraven som ställs i jobbet.

Om yrkesintroduktionen fungerar väl så kommer de 13 ungdomarna först i kön till årets sommarjobb, lovar Annika Deutsch. Företaget behöver drygt 100 sommarjobbare.

Hon kan inte säga hur det blir efter sommaren. Men man kan anta att de utvalda ungdomarna stärkt sin ställning på arbetsmarknaden, bland annat inför kommande rekryteringar på Billerud Korsnäs.

– De får en rad i sitt CV. Det är viktigt, konstaterar Annika Deutsch som ser satsningen som en långsiktig investering och att företaget "vill ge tillbaka något till Gävle".

Är Billerud Korsnäs något för er att satsa på inför framtiden?

– Ja, absolut. Det skulle kännas jättebra om jag får jobb här, säger Fadi Saleh och lyfter fram sammanhållningen i arbetslaget.

– Jag kan helt klart se mig själv här i framtiden, säger Julia Hillblom.

Hon är ensam kvinna i skiftlaget men känner sig inte udda eller utanför. Alla är "supersnälla" och vill lära ut, berättar hon.

– Det är synd att inte fler tjejer söker sig till industrin, säger hon.

Om projektet faller väl ut så kommer modellen antagligen att spridas till Billerud Korsnäs övriga anläggningar, tror Annika Deutsch.

Billerud Korsnäs har 920 anställda i Gävle, varav 714 jobbar i produktionen.

Mer läsning

Annons