Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten bland utrikesfödda ökar – ungdomsarbetslösheten högst i Hofors

/

I hela landet minskar arbetslösheten, men inte i Gävleborgs län. Här är den oförändrad. Och bland de utrikesfödda ökar arbetslösheten, visar den senaste rapporten från Arbetsförmedlingen.

Annons

Det innebär att fyra av tio utrikesfödda saknar jobb. Det handlar om läget i januari.

I januari var drygt 16 000 personer inskrivna som arbetslösa i länet. Av dem var 7 000 utrikesfödda.

– Vi har en stor utmaning framför oss och det är att tillvarata kompetensen hos dem som kommer hit. Bland annat inför vi nu ett antal snabbspår där vi på Arbetsförmedlingen tar fram konkreta förslag för att skapa snabbare vägar in på arbetsmarknaden, säger Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle och talesperson för Arbetsförmedlingen i Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Läs också: Arbetsförmedlingen och Gävle kommun tar gemensamma tag mot arbetslösheten.

Ovanåker är den kommun i landet som har högst andel utrikesfödda bland de arbetslösa. Där är sex av tio utrikesfödda utan jobb, visar Arbetsförmedlingens statistik.

Även Ockelbo, Bollnäs och Söderhamn finns på tio-i-topplistan. De här kommunerna tillhör också de som tagit emot störst antal flyktingar per invånare.

– Det finns arbetsgivare som ser möjligheten i att kompetensen de söker finns i den här gruppen men det behövs betydligt fler om arbetslösheten ska minska för alla. I samarbete med kommunerna och arbetsgivare kommer Arbetsförmedlingen att ta fram verktyg för att underlätta integrationen så att fler går till arbete, säger Mohamed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen i södra Hälsingland, i pressmeddelandet.

Gävleborg har länge haft landets högsta arbetslöshet. Så var det också i januari – 12 procent.

Högst arbetslöshet i länet har Sandviken med 14 procent.

Bland ungdomar i åldern 18–24 år är arbetslösheten högst i Hofors – 29,3 procent – vilket också är högst i hela landet.

Läs också: Arbetslösheten fortsätter öka i Gävlebo

Mer läsning

Annons