Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten fördubblad

/
  • Arbetslösheten i Gästrikland har mer än fördubblats det senaste året. Det visar Arbetsförmedlingens senaste rapport om arbetsmarknadsläget. Den öppna arbetslösheten har ökat med
122 procent.

Arbetslösheten i Gästrikland har mer än fördubblats under det senaste året. Det visar Arbetsförmedlingens senaste rapport om arbetsmarknadsläget.

Annons

I juli i år var 8 244 personer öppet arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd i de fyra gästrikekommunerna. Det är 3 835 personer fler än i juli i fjol.

Den öppna arbetslösheten ökade från 2 124 till 4 724 procent, en ökning med 122 procent.

I hela länet var 14 719 personer öppet arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd, en ökning med 80 procent sedan i juli i fjol. Det är 8,5 procent av befolkningen i åldrarna 16 till 64 år.

Söderhamn har länets högsta arbetslöshet – 9,6 procent – och därefter följer Gävle och Ovanåker med 9 procents arbetslöshet.

 

med 6,6 procent, om man räknar in både öppet arbetslösa och de som får aktivitetsstöd.

Det län som har landets högsta arbetslöshet är Södermanland med 5,4 procent öppet arbetslösa i slutet av juli. Motsvarande siffra för Gävleborg var 5,1 procent.

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka kraftigt. I slutet av juli fanns 2 187 arbetslösa ungdomar i åldern 18 till 24 år i Gävleborgs län, dubbelt så många som förra sommaren. Ökningen är större bland de unga männen än bland kvinnorna.

 

mer änvar femte ung människa arbetslös. Där är 22,2 procent av befolkningen i åldern 18 till 24 år utan jobb. I Sandviken är motsvarande andel 19,6 procent, i Gävle 16,5 och i Ockelbo 15,3 procent.

Trots den höga arbetslösheten fick drygt 1 300 personer i länet nytt jobb i juli, enligt Arbetsförmedlingens noteringar. Det är nästan lika många som i juli i fjol.

 

Under juli varslades 227 personer om uppsägning och hittills i år har 2 633 personer i länet varslats.

Mer läsning

Annons