Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten fortsätter öka i Gävleborg – men i hela landet minskar arbetslösheten

Arbetslösheten ökade något i december jämfört med samma månad 2014 och Gävleborg fortsätter att ha landets högsta arbetslöshet.
Ökningen beror på att färre får jobb och att det dröjer allt längre innan de arbetslösa får jobb, visar Arbetsförmedlingens senaste rapport om läget på arbetsmarknaden.

Annons

I december hade 3 535 personer i länet varit utan jobb i minst två år, vilket är drygt 10 procent fler än för ett år sedan.

– För att dessa personer ska komma från arbetslösheten och ut i jobb behövs fortsatta insatser som praktik eller subventionerade anställningar. Men många av dem behöver även utbildning eller komplettera redan genomförd utbildning, säger Charlotte Humling, arbetsförmedlingschef i Gävle och talesperson för Arbetsförmedlingen i Gävleborg.

Arbetslösheten bland ungdomar minskar dock, visar statistiken. Allra mest minskade ungdomsarbetslösheten i Ljusdal. I Hofors och Nordanstig var det dock fler ungdomar som var utan jobb i december än ett år tidigare.

I landet som helhet minskade arbetslösheten.

Minskningen sker framför allt bland inrikes födda men också bland personer som är födda i Europa. Samtidigt fortsätter arbetslösheten att öka bland personer som är födda utanför Europa. Det senare beror på att allt fler nyanlända kommit till Sverige och skrivit in sig på Arbetsförmedlingen, konstaterar Arbetsförmedlingen i rapporten.

I riket minskar också varslen – så inte i Gävleborg.

I Gävleborgs län varslades 104 personer om uppsägning i december, tio fler än samma månad 2014. I förhållande till antalet anställda är det högsta varselsiffran i hela landet.

I december var 16 280 personer arbetslösa i länet vilket motsvarar 11,9 procent av arbetskraften. I riket var arbetslösheten 8 procent.

Sandviken har fortsatt högst arbetslöshet i Gävleborg, 14,3 procent. Där var 2 652 personer arbetslösa i december. Sandviken har också högsta ungdomsarbetslösheten, konstateras i Arbetsförmedlingens rapport.

Mer läsning

Annons