Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten minskar – men varslen har ökat i år

Arbetslösheten i länet fortsätter att gå ned, men är fortfarande högst i landet bland ungdomar. Till hösten kommer dessutom de lediga jobben att minska, spår arbetsförmedlingen i sin sammanställning av arbetslöshetssiffrorna efter juni månads slut.

Annons

Det största orosmolnet i arbetsförmedlingens rapport är att betydligt fler personer i länet har varslats om uppsägning det första halvåret i år jämfört med samma period förra året. 1 274 personer har berörts av varsel de sex första månaderna 2008 jämfört med 471 under samma tid i fjol.

Den största delen av dem som varslats finns inom tillverkningsindustrin som också är den näringsgren som sysselsätter flest personer i länet.

– Men de som varslats är en efterfrågad grupp på marknaden och har inga problem att gå vidare till jobb inom andra industrier, säger länets arbetsförmedlingschef Charlotte Palmborg.

Hon tror dock att det blir värre för dem som redan finns i arbetslöshet eftersom utbudet av jobb väntas minska i den lågkonjunktur som närmar sig.

– Därför jobbar vi mest aktivt med de långtidsarbetslösa och ungdomarna, där vi lyckats bäst med att få ut ungdomarna i jobb, säger hon.

Bland ungdomar mellan 18 och 24 år är länet nämligen på bred frammarsch. Arbetslösheten har det senaste året minskat med 501 personer och var vid juni månads utgång 1 030 personer eller 4,7 procent. Det är dock fortfarande högst i riket där snittet i ålderskategorin är 3,1 procent.

En annan god nyhet är att länets totala arbetslöshet fortsätter att minska. Bara 4 986 personer eller 2,9 procent av befolkningen saknade jobb vid juni månads slut. Vid samma tid förra året låg saknade 3,7 procent av befolkningen jobb. Gävleborg ligger dock fortfarande över riksgenomsnittet som är 2,3 procents arbetslöshet.

Den lägsta arbetslösheten i länet finns i Hofors som bara har 79 arbetslösa personer i ålder 16-64 år. Det motsvarar 1,9 procent av kommunens arbetsföra befolkning.

Mer läsning

Annons