Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenabeslut drar ut på tiden

Det tar tid att bestämma var Gefle IF:s nya fotbollsarena ska ligga.
– Det är ingen enkel fråga, men vi hoppas kunna fatta ett gemensamt beslut i januari, säger klubbdirektör Eva von Schéele-Frid.

Annons

I somras kallades det till en stor presskonferens i Sätra. Kommunalråd och företrädare för Gefle IF och flera andra idrottsklubbar radade upp sig och pratade om hur man ville bygga en ny fotbollsarena i området och göra hela Sätraåsen till ett elitidrottscenter tack vare alla andra idrottsanläggningar i området och den nya multisporthall för bland annat friidrott som kommunen ska låta bygga.

Men på presskonferensen fanns inga svar på hur fotbollsarenan skulle se ut, hur den skulle finansieras eller var den skulle placeras rent geografiskt. Snart ett halvår senare är fortfarande flera av frågorna obesvarade.

Kommunen har under hösten gjort en översiktlig utredning av hur marken på Sätraåsen kan disponeras, hur mycket parkeringar och vägar som behövs och hur friluftslivet och ett planerat naturreservat påverkas.

Resultatet presenteras internt nu i dagarna och visar att en ny fotbollsarena får plats utan att inkräkta för mycket på naturintressen.

Den stora frågan om finansieringen är dock något som Gefle IF utreder. Kommunen har sagt att man ställer upp med de 90 miljoner som tidigare är avsatta till Strömvallens ombyggnad om klubben i stället väljer Sätraåsen. Men de pengarna räcker knappast till en helt ny arena.

Klubbdirektör Eva von Schéele-Frid hade räknat med att hitta en lösning som gick att presentera nu i december, men den planen har spruckit.

– Det är ingen enkel fråga, det innehåller många olika bitar. Det handlar om hur miljön ser ut, om samverkan och om ekonomi, säger hon.

Hon hoppas nu att ett beslut om man ska satsa på Sätraåsen eller på Strömvallen ska kunna fattas i januari.

– Vi vill inte att det ska dra ut på tiden, men vi vill inte heller gå för fort fram och göra något förhastat, säger hon.

Mer läsning

Annons