Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Gävlebo-kandidat: Thorild Dahlgren vill rädda jorden från kärnkraft

/
  • (Porträtt till faktarutan)


RÖSTA PÅ THORILD HÄR: Vem tycker du ska bli Årets Gävlebo 2015?

Thorild Dahlgren är Gävles mest ihärdiga kärnkraftsmotståndare. Oförtrutet kämpar han vidare med debattinlägg, kritiska insändare och fredliga demonstrationer.
– Så länge jag orkar tänker jag fortsätta, säger han.

Annons

Thorild Dahlgren är en 94-årig miljö- och fredskämpe. Han vill att vi alla ska kunna leva i trygghet utan risk för härdsmältor, enorma översvämningar, skogsbränder och extrem torka.

– Klimatfrågan är djupt oroande.

Som lärare i matematik och fysik insåg Thorild tidigt farorna med kärnkraft.

– Vi måste satsa på förnybara energikällor som solceller, vindkraft, jordvärme och vattenkraft.

Han är född 1921 i Malmö, skånskan har han kvar. I september 1939 bröt andra världskriget ut och Thorild fick avbryta studierna vid Lunds universitet för att göra militärtjänstgöring större delen av 1940 och periodvis de följande åren.

– Det var ett fruktansvärt krig. Så mycket död och lidande. Miljoner människor dog på slagfälten, under bombningarna och i koncentrationslägren. När freden äntligen kom till Europa i maj 1945 kände vi en enorm glädje och lättnad.

Men ett par månader senare skedde det som kom att påverka Thorilds fortsatta liv. 6 augusti fällde USA en atombomb över staden Hiroshima i Japan. Senare fällde USA ännu en atombomb över Nagasaki.

– Man blev väldigt illa berörd och hoppades att det aldrig skulle ske igen. Nu har det gått 70 år och fortfarande är kärnvapen inte avskaffade.

1960 fick Thorild en lärartjänst på Vasaskolan och flyttade till Gävle. Här träffade han sitt livs kärlek Malin. Under hela 1970-talet engagerade de sig båda mot kärnkraften. Han och Malin arbetade för att en folkomröstning om kärnkraften skulle bli verklighet.

– Det verkade inte särskilt troligt att vi skulle få till en folkomröstning. Men, så 1979 inträffade Harrisburg, det som inte kunde hända. Plötsligt fick vi folkopinionen med oss.

1980 röstade svenska folket för en avveckling av kärnkraften och riksdagen beslutade att det skulle ske senast 2010.

Sex år efter folkomröstningen hade inte mycket hänt i kärnkraftsfrågan. Då inträffade den värsta kärnkraftskatastrofen hittills. Kärnkraftsverket i Tjernobyl, Ukraina, förstördes vid en explosion. Det radioaktiva nedfallet spreds över ett stort område, bland annat över Gävlebukten.

– Det var samma år som jag gick i pension och jag började engagera mig ännu mer i Folkkampanjen nej till kärnkraft/kärnvapen. Det gör jag fortfarande.

En dag i veckan tar Thorild färdtjänst till Berggrenska gården där han jobbar ideellt på Alternativboden Lyktan. Han har varit med sedan starten 1986.

Så länge han orkar tänker Thorild fortsätta engagera sig.

– Vi måste fortsätta att kämpa och jag vill försöka vara med ett tag till. Jag tror på något sätt att vi hinner rädda planeten, men då måste vi köra i gång.

HÄR ÄR ANDRA KANDIDATER TILL ÅRETS GÄVLEBO 2015:

Therese Elljung lyfter personer med psykisk ohälsa

Lasse Wennman från Matakuten mättar de hungriga

Thorild Dahlgren, 94 år, ger aldrig upp kampen mot kärnkraft

Nu är Marwa en förebild

Erik fortsätter att hjälpa flyktingar i Grekland

Mer läsning