Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets spannmålsskörd ser ut att bli normalbra

Årets spannmålsskörd väntas bli drygt 5 miljoner ton, vilket innebär en ökning med en femtedel från förra året.
I Gästrikland tror bönderna att skörden i bästa fall blir normalbra.

Annons

Förra årets skörd var sämre än på flera år, men i år ser situationen bättre ut.

Enligt siffror från Jordbruksverket uppskattas spannmålsskörden i år bli 5,1 miljoner ton, vilket är en ökning med 19 procent jämfört med 2010. Förutsättningen är att fortsättningen av augusti inte bjuder på för mycket regn.

Lite olika besked

I Gästrikland lämnar bönderna lite olika besked. De som håller till i Gävletrakten verkar tro på en normal skörd, eller lite över det normala.

– Men då får det inte bli regn i två veckor nu. Då blir spannmålen blöt och det kostar mycket att torka ner det, säger Olle Sedvall, lantbrukare i Alborga i Valbo.

I södra delarna av landskapet verkar man tro att det i bästa fall blir en normalskörd, medan de som håller till i Ockelbotrakten är ganska säkra på att det blir sämre än normalt.

Prognoser kan sänka priser

– Det var så torrt på försommaren och det har gjort att det är dåligt, framför allt på höglänta ställen. Men det är svårt att säga säkert, eftersom många inte har börjat tröska än, säger Per Olof Uhrus, som håller till i Ockelbo och är vice ordförande i LRF:s regionstyrelse.

En del av de medlemmar han pratat med är negativa till att Jordbruksverkets kommer med prognoser för hur skörden ska bli.

– Går man ut för tidigt med sådana här bra prognoser reagerar marknaden med lägre priser, säger Per Olof Uhrus.

Olle Sedvall i Valbo håller med.

– Sjunkande priser är nästan ett värre problem än vad vädret ställer till med, säger han.

Mer läsning

Annons