Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekter ger råd till Forsbacka bruk

/
  • Vill utveckla. Anders Johansson är initiativtagare till det stora internationella arkitektmöte som inleds på tisdag i Forsbacka bruk. ”Hela frågan är väldigt intressant, hur man utvecklar postindustriella miljöer”, säger den Stockholmsbaserade arkitekten som 2007 förvandlade delar av Forsbacka bruk till ett gult picknickområde.

22 arkitekter från åtta europeiska länder ska närstudera Forsbacka bruk nästa vecka. Både företagare och kommunen hoppas få värdefulla tips på hur bruksmiljön ska kunna utvecklas.

Annons

– Nu är gasklockorna rustade. Nästa objekt på listan över slumrade objekt är Forsbacka bruk. För att få till stånd rätt utveckling behöver vi stöd utifrån, säger Mats Öström, kultur och fritidschef i Gävle.

Arkitekterna som gästar Forsbacka nästa vecka kommer från Tyskland, Holland, Sverige, England, Schweiz, Frankrike, Serbien och Slovenien. Under tre dagar ska de bland annat fundera på hur Forsbackas bruksmiljö skulle kunna utvecklas.

Johan Palmborg från Stiftelsen Forsbacka bruk och Forsbacka Wärdshus gläder sig mycket över besöket.

– Vi behöver få hit turister och arbetsgivare för att bygden ska överleva. Vi måste hitta nya verksamheter och därför är det jätteintressant att få hjälp av gräddan av Europas arkitekter som kommer och tittar på verksamheten, säger han.

Stockholmsarkitekten Anders Johansson är initiativtagare till arkitektmötet. Han lyfter fram Ruhrområdet i Tyskland som ett lysande exempel på hur gammal industrimiljö kan förvandlas och utvecklas.

– Där har man både bevarat atmosfären i rummen men vågat göra radikala tillägg, nya hus och nya golv. Det är fina anläggningar med väldigt olika innehåll, från rent museala till de där växtligheten har tagit över till rekreation och sport, rent affärsinnehåll och mycket kulturverksamhet, säger Anders Johansson.

– Man ska inte ha jättestora förhoppningar på att vi åstadkommer något stort på tre dagar, men folk har erfarenheter från sina länder och vi kan tycka saker, säger Anders Johansson.

På fredag klockan 17 bjuds Forsbackaborna in att träffa arkitekterna och diskutera bygdens utveckling. Eventuellt kan det också bli någon slags utställning.

– Vi får se vad det kan bli, vi har med oss lite elektronik, säger Anders Johansson.

Mer läsning

Annons