Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artist anmäler polis och medier

Sexbrottsutredningen mot den 29-årige artisten lades ned i går. Nu förbereder hans advokat anmälningar både mot de medier som har namngivit honom, och mot Gävlepolisen som skickade ut hans namn i ett pressmeddelande.
– Det var fullständig omdömeslöst gjort, säger 29-åringens advokat Sargon de Basso.

Annons

Efter en 15-årig flickas anmälan greps de båda männen av polisen efter sin spelning vid gymnasiediskot på Gävle Evenemangspark, före detta Estraden, i helgen. 29-åringen misstänktes för någon form av sexuellt tvång och en 21-åring för våldtäkt en halvtimme senare.

”Brott kan inte styrkas”

 

Båda männen greps, men släpptes efter förhör, trots de allvarliga brott de anklagats för. I går beslutade sig åklagaren Birgitta Fernlund för att helt lägga ned förundersökningen mot 29-åringen.

– Det kan inte styrkas att han har gjort något brott, säger hon.

Misstankarna mot 21-åringen kvarstår dock tills vidare i väntan på resultatet av en del utredningsåtgärder som polisen har vidtagit.

Den 29-årige artisten har i upprörda ordalag förklarat sig oskyldig i sin blogg på nätet. Och nu förbereder hans advokat Sargon de Basso åtgärder mot dem som har pekat ut honom som sexbrottsling.

Det handlar om flickan själv som riskerar att bli anmäld för en falsk polisanmälan.

– Han är beljugen av flickan. Han har inte begått något brottsligt, säger advokaten.

Artisten namngavs

 

För det andra handlar det om medier som har namngivit artisten, eller på annat sätt publicerat uppgifter som gör att han lätt kan identifieras. Det kan komma att handla om polisanmälningar för förtal, eller anmälan för brott mot de pressetiska reglerna.

– Publiceringarna skedde på mycket lös grund. Bara det faktum att han släpptes omedelbart efter förhöret visade att misstankarna var svaga, säger de Basso.

Och för det tredje riskerar Gävlepolisen en anmälan om tjänstefel. I ett av polisen pressmeddelanden under natten namngavs nämligen också artisten.

– Det är under all kritik. Polisen går ut öppet med namnet till landets massmedier, en uppgift som rimligen måste vara sekretessbelagd under förundersökningen, säger de Basso.

Mer läsning

Annons