Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa älskar sitt jobb som p-lisa

/
  • PARKERINGSVAKT SOM GILLAR SITT JOBB. Åsa Mossberg älskar sitt yrke främst för kundkontakterna och friheten att jobba utomhus. Och hon stormtrivs med arbetskamraterna.

Det är inte var dag någon av Gävles nio parkeringsvakter får dagens ros.
– Nej, det är vi inte så vana vid, medger en glad Åsa Mossberg som rosas i Arbetarbladet i dag.

Annons

Det är dags att sudda ut schablonbilden av den nitiska lapplisan vars främsta nöje är att sätta dit bilister, tycker Åsa och hennes kolleger.
– Många har nog bilden av den sura p-vakten som går längs gatorna och bara skriver böteslappar. Därför känns det ”wow” när vi uppmärksammas på det här sättet, säger Åsa.

– Det är klart att det händer att vi blir kallade för både det ena och det andra, men det är inte så ofta ändå. De flesta vet att de har gjort fel och är mest arga på sig själva.
– Vi arbetar främst förebyggande för att öka trafiksäkerheten. Om bilisten kan flytta bilen innan jag har skrivit en böteslapp är jag hellycklig. Men om en bil som jag lappat på morgonen står kvar i samma korsning på eftermiddagen är det verkligen ingen höjdare.
Åsa tror att hon vet vilken situation som ledde fram till rosen i Arbetarbladet. Två makar hade bilen på en 24-timmarsparkering när mannen hamnade på sjukhus. Kvinnan kunde inte själv flytta bilen när p-tiden gått ut, men Åsa förlängde tillståndet.
– Hon blev så glad! Som parkeringsvakt måste man ha empati och fingertoppskänsla och inte bara se allt i svart eller vitt.
Åsa tror att den nya generationens parkeringsvakter är serviceinriktade på ett sätt som förändrar allmänhetens attityd.
– Vi har ett riktigt serviceyrke och är på sätt och vis också ambassadörer för vår stad.
Åsa Mossberg själv har varit parkeringsvakt i 25 år.
– Jag hoppas att det blir 25 år till!

Mer läsning

Annons