Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aspgren berättade - erfaren polis grät

/

Albin Aspgren knäckte inte bara den erfarna personalen på rättspsyk i Säter. Han fick även polisen som vaktade honom att bryta ihop.
– Han sa till mig att han är ett monster, säger den gråtande polisen i rätten.

Annons

På torsdagen fortsatte förhören i rätten. Den polis som först kom i kontakt med Albin Aspgren efter att han överlämnat sig, berättar om den skakande upplevelsen.

Den mordmisstänkte 28-åringen stirrade ned i golvet i sin cell och ville inte möta polisens blick. Han började snart en monolog om styckmordet som var så detaljerad att polisen inte behövde ställa några frågor. Aspgren berättade iskallt och detaljerat om dådet.

– Herregud, är det sant det han säger till mig? Det verkade så lätt för honom att berätta. Han hade inga problem alls med det, säger polisen i rätten.

Polisen bryter flera gånger ihop i tårar när minnena kommer tillbaka av den chockerande berättelsen i cellen.

– Han säger att han mördat en person. Han säger att han är ett monster. Att han är besatt av våld och varit det i flera år. Han brukade ta sin tillflykt till sin lägenhet för att lägga band på sin våldsamhet sa han, säger polisen.

Åklagare Ulf Back: Berättade Albin om sitt motiv?

– Nej, han beskrev allt utan känslor. Han sa: Jag vet inte varför jag gjorde det här, vi hade ju trevligt, säger polisen.

Det hölls också förhör med Aspgrens vårdare från rättspsyk i Säter. Vårdarna tvingades söka hjälp hos psykolog efter att Albin Aspgren gång på gång beskrev styckmordet i detalj för dem.

– Han berättade om sina fantasier och berättelser. Det var berättelser om hur människor dog. Det fanns aldrig ett positivt slut på hans historier, säger en av vårdarna.

– Om han hade släppt taget och 24-åringen hade överlevt strypningen hade hon insett vilken sorts person han var, sa han till mig, säger en annan vårdare.

Albin Aspgren vaggar sakta framåt och stirrar i bordet under tiden.

Förhör hölls även med polisens IT-forensiker Jan Wall, som granskat Albin Aspgrens internetvanor. Han var skakad av hemligheterna i hårddisken.

– Mord, tortyr och slakt av människor. Dödande med motorsågar. Det värsta man kan tänka sig fanns på hemsidorna han besökte, säger han.

Albin Aspgren gick en konstutbildning under två år fram till våren 2014 i Gävle. Hans lärare förhördes som sista person på torsdagen.

Läraren har svårt att glömma när eleverna fick välja en favoritfilm.

– Jag blev förskräckt, han nämnde en film som heter Nekrofilen. Den handlar om en nekrofil, sa han bara, utan någon förklaring. Det blev en himla dålig stämning, säger läraren.

I dag klockan 09.00 inleds den sjunde och sista rättegångsdagen.

LÄS MER:

Första rättegångsdagen: "Jag dödade under sinnesförvirring".

Andra rättegångsdagen: "Här ströps hon till döds".

Tredje rättegångsdagen: "Styckningen måste göras".

Fjärde rättegångsdagen: Aspgren planerade att fota offret

Femte rättegångsdagen: "Måste ha spolats mängder av blod i avloppet"

Sjätte rättegångsdagen: Polisen i tårar: "Han sa att han är ett monster"

Mer läsning

Annons