Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande vållar frågor

Migrationsverket kommer till Norrsundet 6 mars. Anledningen är de många frågor som florerar i bygden sedan asylsökande börjat flytta in i Gavlegårdarnas lägenheter.

Annons

Många i bygden har väntat länge på det öppna möte som Migrationsverket utlovade i slutet av förra året, men som hittills inte blivit av.

– Olyckliga omständigheter har gjort att det är först nu som vi kan komma. Egentligen brukar vi möta bygdens befolkning innan vi börjar inflyttningen, meddelar Lars Ulander, enhetschef för mottagningsenheten i Söderhamn.

Susanne Norén, verksamhetssamordnare på Fyren i Norrsundet, kontaktade Lars Ulander.

– Det kändes att det var dags nu. Oron och frågorna ökar från ortsbefolkningen, och nu kan mottagningsenheten själv svara på frågorna som finns, menar hon.

Allt fler lägenheter lämnas nu till Migrationsverket, och i dagsläget är 23 personer placerade i Norrsundet och Bergby. Tanken är att 30–40 personer ska få sitt boende här.

Det cirkulerar rykten om brottsligheten ökat sedan inflyttningen påbörjats, men Lars Ulander har uppfattningen att det fungerat bra. Han har inte hört om några problem med dem som nu flyttat in.

– Skulle det förekomma brottslighet ska vi få uppgifter från polisen om de gjort gripanden eller andra insatser i samband med brott, och något sådant har inte kommit från Norrsundet, säger Ulander.

Han menar också att så fort de får signaler om brottslighet görs en prioritering på just det asylärendet, och att det kan bli en snabb process med verkställande direkt.

Mer läsning

Annons