Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinningsstationer kan stängas i Sätra

/
  • All möjlig bråte. Glasrutor, färgburkar, spillolja, avgassystem, resväskor och möbler är bara några av de saker som Sonya Andersson i går fick städa bort från de två återvinningsstationerna i Sätra. Nu hotas de av stängning om det inte blir bättring.
  • Spillolja. Den här dagen är det ovanligt snyggt och rent på stationen vid Sätra centrum - men bakom en container står ändå dunkvis med spillolja och en gammal resväska.

Två återvinningsstationer i Sätra hotas av stängning.
Orsaken är olaglig dumpning av avfall vid containrarna – allt från datorer till hela butiksinredningar.

Annons

– Om det inte slutar måste vi stänga, säger Mia Steinbach på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.
På återvinningsstationerna vid Sätra centrum och vid krysset kan privatpersoner slänga gamla tidningar och förpackningar i papp, plast, glas och metall.
Men det är betydligt mer som dumpas där.Dels är det privatpersoner som slänger allt från hushållssopor till gamla möbler. Men på senare tid har det också dumpats mycket grovavfall som verkar komma från företag.
Företag får över huvud taget inte lämna något avfall eller förpackningar på återvinningsstationerna men det tycks inte hindra en del.
I början av veckan hittade man till exempel en hel utriven butiksinredning vid återvinningen vid Sätra Centrum.– Det är mycket allvarligt. Det är farligt och barn riskerar att skadas, säger Mia Steinbach på Förpacknings- och tidningsinsamlingen som driver återvinningsstationerna.
Annat som dumpats är stora mängder datorer och annan elektronik, avfall från bilverkstäder och förpackningar och emballage som inte tycks vara för privat bruk.
– Jag tror inte en privatperson lämnar ett 20-tal jättestora konservburkar som innehållit pfefferoni eller mängder av gammal frityrolja. Det måste komma från en restaurang, säger Sonya Andersson på Stena som ansvarar för att hålla rent vid stationerna.

Den här dagen när hon är ute vid de två återvinningsstationerna i Sätra får hon bland annat rensa bort en massa glasrutor, färgburkar, spillolja, avgassystem, resväskor och möbler.
Problemen har enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen eskalerat de senaste veckorna och nu har det gått så långt att man överväger att helt enkelt stänga de två stationerna i Sätra.
– Det går inte att ha öppet om det fortsätter så här. Blir det inte bättre måste vi stänga, säger Mia Steinbach.

Mer läsning

Annons