Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtstramade besparingskrav för barn- och ungdom

För att klara av ekonomin de kommande åren måste barn- och ungdomsnämnden redan till hösten strama åt besparingskraven. Uppsägningar och vikariestopp ingår i den åtgärdsplan som nämnden i dag tar ställning till.

Annons

Sänkt kommunbidrag och elevminskningar gör att barn- och ungdomsnämnden de kommande två åren får 60 miljoner kronor mindre att röra sig med.

Vid dagens nämndsammanträde tar politikerna ställning till en tuff åtgärdsplan. Underskottet 2008 väntas bli 17 miljoner kronor, och 25 miljoner kronor om nämnden inte får kompensation från kommunen för försenade personalminskningar.

Personalkostnader ska minskas med 40 miljoner kronor, kostnaden för lokaler med åtta miljoner kronor och annan verksamhet (skolskjuts, skolmat med mera) med 12,4 miljoner kronor.

För att klara av budgeten är nämnden "tidigt ute", enligt ordförande Jens Leidermark, och 2009 års sparbeting fördubblas. Redan till hösten ska besparingskraven stramas åt med en halv procent.

Kortsiktiga effekter av planen är att 13 miljoner kronor som finns för oförutsedda utgifter inte får användas, ett vikariestopp för de två första frånvarodagarna, utbildningsstopp för personal och även uppsägning av personal. I åtgärdsplanen nämns endast ett ospecificerat antal elevassistenter, men Jens Leidermark, s, utesluter inte fler läraruppsägningar:

– Det kan krävas anpassningar framöver. Vi politiker tar inte beslut om vilken personalkategori som ska påverkas.

Mer läsning

Annons