Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att grovt kränka en kvinna ger elva månaders fängelse

Förra året dömdes
elva
män

i Gävleborgs län för grov kvinnofridskränkning, och i hela landet 306 personer. De allra flesta som döms får fängelse, i snitt elva månader.


– Sex månader till ett år är vanligast, så det är inte säkert att straffet blir längre än vid en misshandelsdom, säger åklagaren Birgitta Fernlund, specialist på familjevåld.

Annons

Förra året gjordes 2 514 polisanmälningar om grov kvinnofridskränkning. 306 av dem, ungefär 12 procent, ledde till att en man dömdes för brottet. 235 fick fängelse, 54 fick skyddstillsyn och 11 villkorlig dom.

Lagstiftningen om grov kvinnofridskränkning började gälla för tio år sedan och antalet anmälningar ökar fortfarande. Under flera år har den andel som lett till fällande domar legat på 10–14 procent. Ytterligare en del av de anmälda männen har dömts i domstol, men för andra saker som misshandel eller sexbrott.

I statistiken över misshandelsdomar finns tyvärr ingen uppdelning som visar hur många som gäller män som misshandlat en kvinna de lever med.

Birgitta Fernlund tycker att lagstiftningen om grov kvinnofridskränkning i princip fungerar bra. Men ett problem ser hon. En person som dömts flera gånger för misshandel av sin fru eller sambo och som sedan misstänks för ETT nytt fall kan inte åtalas för grov kvinnofridskränkning.

– I så fall skulle man behöva invänta ytterligare en misshandel, och så kan man inte göra, säger hon.

Mer läsning

Annons