Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Automatkörkorten har ökat rejält

/
  • Enligt Trafikverket tar 1 av 10 svenskar körkort för automatväxlad bil i dag. I Gävle, på körskolan AnSan`s, instämmer vd:n Mia Hollsten: – Här har automatlektionerna ökat med 50 procent.

Antalet personer som tar körkort för automatväxlad bil har ökat dramatiskt. Enligt en rapport från Trafikverket så tar 1 av 10 svenskar automatkörkort, vilket är en fördubbling sedan två år sedan. På körskolan AnSan's i Gävle har antalet körlektioner för automatväxlad bil ökat med 50 procent.

Annons

LÄS OCKSÅ: Särskoleelev nekas köra timmerbil

Genom att ta körkort för automatväxlad bil kan du kapa antalet körlektioner rejält. Genom att inte behöva öva på dragläge eller starta i uppförsbacke så kan körlektionerna minskas med upp till 20 stycken.

– När jag tog över körskolan för över fem år sedan ringde folk om automatlektioner ungefär en, två gånger i månaden. Då hade vi ingen automatväxlad bil så vi fick köpa en, men nu har automatlektionerna ökat med 50 procent. Här kan vi se en rejäl ökning, säger Mia Hollsten, vd och trafikskolchef vid körskolan AnSan's i Gävle.

Körskolan har i dag sju stycken manuellt växlade bilar och en automat, men i framtiden tror Mia Hollsten att det kan komma att bli tvärtom. Hon ser att trenden går alltmer åt att ta körkort för automatväxlad bil, och det kan ha flera anledningar.

– Det är ju otroligt mycket enklare att lära sig att köra en automat, dessutom går det snabbare att ta körkortet. Jag hade en elev för ett tag sedan som var gravid och det var rätt bråttom att hon fick körkortet. Hon tog lektioner för automat och hann få kortet innan bebisen kom.

LÄS OCKSÅ: Böter för rattfull körskolelärare

Att man väljer att ta körkort för automatväxlad bil allt mer tror Mia Hollsten inte handlar om att det är kostsamt med körlektioner.

– Jag tror inte att det handlar om ekonomin utan mer om att några tycker att det är svårt med manuell växlad bil och att man dessutom har en automat hemma som man övningskör med.

Ser du några konsekvenser med att ta körkort enbart för automatväxlad bil?

– Om du har ett arbete där det krävs körkort så är det ju inte säkert att arbetsgivaren har en automatväxlad bil, då får du inte köra. Men många spår att fler kommer köra med automat än med manuell i framtiden, så det kommer nog inte bli ett problem sen.

Är det säkrare att köra med automat där man fokuserar på trafiken helt och inte behöver växla?

– Delvis kan det vara så. Till en början är det nog absolut så, men när du väl har körkort för en manuellt växlad bil så kan du fokusera på trafiken samtidigt som du växlar också.

Mer läsning

Annons