Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även nästa år blir ett snålår

/
  • Prisades.Jan Bonnevier vid landstingets serviceenhet får i år landstingets miljöpris för sitt kreativa och engagerade arbete med att förbättra avfallshanteringen framför allt vid Gävle sjukhus. På tisdagen belönade landstingsfullmäktige även Karin Hans-Ers, kammarmusiklärare vid Bollnäs folkhögskola, med det så kallade Linkonpriset. Läkaren Marianne Palmgren vid Delsbo hälsocentral fick pris för sina insatser som handledare för AT- och ST-läkare.

Landstinget Gävleborg kommer att behöva fortsätta snåla nästa år. Sjuksvård­utgifterna ökar mer än skatteinkomsterna.

– För guds skull, hamna inte i en situation med underskott, uppmanade Ann-Margret Knapp när hon på tisdagen inledde budgetdebatten på sitt sista fullmäktigemöte.

Annons

Landstinget beslutade på tisdagen om en budget för 2011 på totalt 6,7 miljarder kronor, varav drygt 6 miljoner går till hälso- och sjukvård. Flera år i rad har landstinget gjort ett ekonomiskt överskott. Ändå krävs i stort sett varje år nya besparingar i sjukvården. Så även inför 2011.

– Varje år har vi tillfört hälso- och sjukvården mer pengar jämfört med året innan, 2011 blir det drygt 240 miljoner mer. Men kostnaderna ökar mer än intäkterna, skillnaden är 83 miljoner, säger Ann-Margret Knapp.

De besparingarna ska lösas bland annat genom medicinska prioriteringar, en uppstramad inköpsprocess, minskad bemanning på sina håll och så vidare.

Det avgående landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) passade på att ge ett råd till dem som tar över.

Tråkigt besparingsprat

– Det kan verka hemskt tråkigt att vi jämt pratar om besparingar. Men om man inte jobbar med fokus på kostnadsutveckling så kan man snabbt hamna i samma situation som i början av 2000-talet, då vi på några år fick ett underskott på 300 miljoner. Det är jättetufft att jobba i en sådan uppförsbacke.

Trots de allmänna åtstramningarna inför 2011 innehåller budgeten bland annat en höjning av anslagen till öppenvårdspsykiatrin med fem miljoner för att göra den mer tillgänglig.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Sjukvårdspartiet lade tillsammans ett alternativt budgetförslag och Vänsterpartiet ett eget. Men förslagen skiljde sig inte så mycket åt.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard hävdade under budgetdebatten att det verkar pågå någon sorts dolt budgetarbete ute i sjukvården, där det pratas om besparingar på flera miljoner här och där utan att det är något som politikerna beslutat om. Men företrädare för landstingsledningen tillbakavisade att det skulle pågå något i skymundan.

– Vi är alla medvetna om att vi har en låg uppräkning av anslagen till verksamheterna. Det är klart att de inser att de måste göra besparingar för att få det att gå ihop, sade Tommy Berger.

Mer läsning

Annons